Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


lunes, 7 de agosto de 2023

Sant Engraci Màrtir, també patró.


Sant Engraci Màrtir, també patró. No tenim documentació de BATISTE APARICI relacionada amb el patró, però no és necessari per a saber i conéixer la devoció del ti Aparici pel Sant Màrtir, segur que seria una devoció estreta i gran com sempre ha segut entre tots els aieloners i aieloneres. Sabem que l’amic i soci de Batiste, Enrique Ortiz (un dels fundadors de la botelleria), era alcalde d’Aielo en 1904, just l’any que es celebrava el centenari de la troballa de les relíquies de Sant Engraci, trobades a la catacumba de Priscila en Roma. La seua filla Balbila Ortiz Pinter, amb 15 anys li "bordaria" una preciosa bandera junt amb Magdalena Alemany. De tela roja "domascada", brodada en lletres daurades, consta l’any 1904 i les lletres VIVA SAN ENGRACIO MÁRTIR, amb dues branques d'olivera i una de xiprer, brodat en fil d’or i pedreria, i les lletres P i X, símbol dels màrtirs cristians. Tots els anys, el dia 7 d'agost, durant la processó desfila davant i junt a la imatge del Sant Patró des de fa 119 anys.
 

 
Actualment es portada per un dels membres de la comparsa Oleianos, encarregats de traslladar-lo i portar-lo en la solemne processió. Antigament, era costum que un membre de la família dels Ortiz, foren els encarregats de desfilar amb la bandera.
 

 
Segurament seria Enrique Ortiz, alcalde en aquell any i persona adinerada, qui costejaria les despeses de la festa del centenari, un esdeveniment religiós de gran transcendència però que no ens ha arribat cap mena de document i relació d’activitats. Coneguem i ens agradaria relacionar amb el centenari la col·locació en el campanar, de dues campanes: La campana de sant Pere, la grossa, coneguda popularment com “la Petra”, i la campana dedicada i amb el nom del Santíssim Crist de la Pobresa, coneguda com la “campana dels quarts”.
 


 
Seria una gran troballa i tresor documental per al fons local de la biblioteca, trobar el programa dels actes del centenari de la troballa de les relíquies, i recordar que aquest any celebrem 219 anys que estan les relíquies de Sant Engraci Mártir al nostre poble. Visca Sant Engraci Màrtir, també patró! Exposició organitzada amb motiu del bicentenari de la troballa de les relíquies de Sant Engraci. Mostra exposada a la capella de la Verge dels Dolors, a la església de sant Pere, a l’any 2004. Organitzada per la Biblioteca Pública Municipal Degà Ortiz i amb la col·laboració de l'ajuntament d'Aielo de Malferit i la Parròquia sant Pere Apòstol. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario