Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


domingo, 6 de agosto de 2023

Batiste Aparici i la festa dels Moros i Cristians de l'any 1921.


Continuem contant-vos sobre BATISTE APARICI, i ara que estem en festes (hui dia del Santíssim Crist de la Pobresa del que era gran devot), toca alguna notícia associada. 

Sabíeu que va ser Batiste, sent alcalde d'Aielo, el que va portar la festa de Moros i Cristians per primera vegada al poble?. L’any 1921, Batiste va voler que aquelles festes patronals foren destacades i excepcionals. 


La família Colomer, naturals d’Aielo i en aquells anys residint a Canals, i que no es van desvincular mai del poble, li suggeriren que desfilaren, per primera vegada, dues filades de Moros i Cristians. També la corporació va comprar focus per a il·luminar els actes en els dies festius. 

“(…) Se compren material eléctrico necesario para la instalación de focos en la explanada de la salida de la calle Mayor y que han de lucir en las próximas fiestas”. 

Batiste costejaria la gran festa en honor al Santíssim Crist de la Pobresa programada per a aquest any. L’any 1922 Batiste torna a ser elegit com a alcalde i les festes de Moros i Cristians es repeteixen però amb vestimentes més senzilles. 

Les festes de Moros i Cristians, que sense dubte agradarien tant a la gent d’Aielo, ja no es feren l’any següent. S’aproximava un canvi polític, la dictadura de Primo de Rivera. Però els Moros i Cristians tornarien amb força l’any 1925.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario