Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


sábado, 25 de diciembre de 2021

LA GENERACIÓ DE 1921... 93.- Juan Bautista Egea Vidal (25/12/1921 – 08/08/1997).

Naix al carrer Sant Llorenç, 44.

Pares:  Juan Bautista Egea Belda (1893) i Mª Salvadora Primitiva Vidal Insa (1893).

Iaios paterns:  Juan Bautista Egea Satorres i Antonia Belda Borja.

Iaios materns: Juan Bautista Vidal Colomer i Salvadora Insa Penalba.

El pare era Juan Bautista “Bajoca” llaurador, també conegut amb el malnom de “Cabota de Malena”. Casaria l’any 1917 amb Maria Salvadora i tingueren cinc fills i una xica: Juanito, Pepe, Vicentico, Ximo, Maria i Emilio.

Juanito va nàixer al carrer Sant Llorenç, a la mateixa casa que ja va nàixer el seu pare Batiste, l’any 1893. Naixeria un dia gran i senyalat, el dia de Nadal. I just faltaria el vespre de sant Llorenç, casualment, també dia important per a ell i la seua família. A casa era tradició i es feia bona festa el dia del patró del carrer, carrer on va nàixer i viure molts anys.

Juanito, va estudiar i formar per a ser Guàrdia Civil. En aconseguir-ho, el primer destí seria a València, encara que per motius de treball, visitava moltes vegades Alcàsser. A aquesta població de l’Horta Sud, coneixeria a una xica, dotze anys més jove que ell, Lola Donet, casant-se amb ella l’any 1957. Del matrimoni de Juanito i Lola, naixeren dos fills, Juana Maria i Eduardo José.

Destinat a la comandància de València, al barri de Patraix, allí romandria tota la seua llarga carrera professional, fins a la seua jubilació.

Els germans també estudiarien i elegiren la Benemèrita com a professió.

Vicentico, seria destinat a la població valenciana de Set Aigües, sempre en el mateix destí.

Pepe, destinat a Villargordo (Jaén), però prompte renunciaria, no li va complaure la vida a les casernes i ràpid tornaria al poble.

Emilio, el fill menut de la família, no va voler continuar l’ofici elegit pels germans majors. Emilio escolliria i es consagraria a cuidar i treballar la terra familiar que tenien al terme d’Aielo.

 

El nostre protagonista, Juanito, moriria l’agost de l’any 1997, a l’edat de 76 anys. Juanito serià l’últim xiquet en nàixer l'any 1921.

Hui compliria 100 anys!

Amb Juan Bautista acomiadem, una generació, que ha sigut tot un plaer poder narrar les seues existències, i camins recorreguts al cavall de dos segles. Centenàries vides carregades de fortes vivències, moments històrics, i situacions dolentes que els tocaria viure. 

Mª Jesús Juan Colomer
Aielo de Malferit, 
desembre 2021

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario