Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


miércoles, 8 de diciembre de 2021

LA GENERACIÓ DE 1921... 86.-Mª Concepción Martí Belda. (08/12/1921 – 27/11/2004).

 


 Naix al carrer Puríssima, 2.

Pares:  Rafael Martí Vidal (1893) i Mª Magdalena Belda Mompó (1894).

Iaios paterns: Rafael Martí Martínez i Dolores Vidal Bataller.

Iaios materns: Rafael Belda Borreda i Magdalena Mompó Laporta.

El pare, Rafael, jornaler i conegut com a “curita”. Sembla que el malnom li venia per treballar i cuidar les terres del retor.

De la unió de Rafael i Magdalena, el matrimoni tindria dues filles: Maria i Amparo. Com el pare Rafael es dedicava a les faenes del camp i necessitava ajuda, adoptaria al xiquet, Segundo Valente Valentin. Després d’afillar-se al xiquet com a Rafael Marti Belda, amb els cognoms dels pares adoptius, naixeria el fill Enrique.

Maria, la nostra protagonista, coneguda com a “Mariua de curita”, l’any 1950 i amb 29 anys, contrauria matrimoni amb el jove Pedro Collado Arnedo, natural d'Higueruela (Albacete). Realitzem una parada per explicar qui era el nuvi Pedro, i per quin motiu arribaria al nostre poble.

Pedro vindria gràcies al germà Paco (primer sastre al poble d’Aielo). Abans, Pedro, va viure un temps a Elda, treballant de sabater, per què no li causava goig confeccionar i cosir "trajes" d’homes com els germans i pare.

A Aielo, Paco Collado, va muntar una sastreria. Ací trobaria faena, bona acollida i abundant treball. Ràpid, Paco, cridaria al germà Pedro i la germana Maria, per ajudar-lo.

Els Collado, s’establiren definitivament al poble, i ací trobaren les seues parelles. Paco casaria amb Lola Soler, Pedro amb Mariua Martí i Maria amb Luis Pinter. Són coneguts com a “sastre”, pel seu ofici.

Prompte, el poble es quedaria menut per als dos germans, Paco i Pedro, ampliant negoci i obrint tenda de “paños” a Xàtiva. Paco i Lola traslladarien la seua residencia a Xàtiva. I Pedro i Mariua anaren a viure a Alcúdia de Crespíns, on obriren una segona tenda.

Passant els anys, ja separats els negocis, Pedro i Mariua, obriren nova tenda a Ontinyent “Paños Sabadell”.

Maria Collado i el marit Luis, també residien a Ontinyent, on treballava Luis, en una gasolinera.

La nostra protagonista, Mariua, i el marit Pedro, tingueren tres fills: Maribel, Margarita i Pedro José. Sempre que podia venia a Aielo a veure la família i les moltes amistats que tenia ací

 Mariua, moriria l’any 2004, al poble veí d’Ontinyent on està soterrada, comptava amb 83 anys.

Hui compliria 100 anys!


No hay comentarios:

Publicar un comentario