Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


domingo, 19 de diciembre de 2021

EFEMÈRIDES 2021. Maria Jesús Juan Colomer


Fa 410 anys...
L’any 1611, Lucas de Malferit atorga la Carta-Pobla per a 57 famílies, entre les poques que havien quedat de l’expulsió, i els nous pobladors. D’aquestes famílies, procedim bona part dels aieloners actuals.

Fa 260 anys... Naixement del diputat Pere Aparici i Ortiz (1761-1829), nascut a Ayelo de Malferit, va ser un dels diputats valencians a les Corts de Cadis. És conegut, sobretot, per la seua intervenció en els debats sobre els senyorius i exposar el cas del seu poble.

Fa 200 anys... Soterrada a l’Ermita del Calvari “Ací descansa la germana Maria Inés Ribes i Castelló, beata profesa del Carmen, bienhechora de esta capilla”...va morir el 9 de maig de l'any 1821, als 61 anys.”

Fa 180 anys... En 1841 es col·locaria la làpida del primer asil de pobres, malalts i refugi del sereno, instal·lat a un solar del Fondo l'any 1837. En homenatge al matrimoni fundador Juan Bautista Calabuig Vicent i la seua dona, Rita Castelló Alonso.

Fa 150 anys... Naixement de Maria Arabí Molina (Gata de Gorgos 1871 - Aielo de Malferit 1956). “Doña Maria” exerciria de mestra a Aielo durant 48 anys, des de 1892 fins a 1940. Es va casar amb l’aieloner José Requena Ortiz i tingueren 4 fills. Al ple de l’Ajuntament del 28 d’octubre de l’any 2004, se li va reconéixer la seua dedicació a les alumnes, dedicant-li un carrer, prop del nou recinte escolar, estrenat a l’any 2005.

Fa 140 anys... Naixement a Moixent del mestre Leonardo Carreres Liñana (1881-1971), el mestre tan recordat per la gent d’Aielo, i que tantes coses va fer pel poble i l’escola. També es compleixen 50 anys de la seua defunció.

Fa 120 anys... Primer xiquet nascut al començament del segle XX,  Batiste Juan Juan. Per aquest motiu, era conegut amb el malnom de “sigle”. Ve al món el dia 5 de gener de 1901, al carrer Sant Llorenç núm. 45, vespra de la festa dels Reis, posant-li per nom Juan Bautista Eduardo Julian Juan Juan. Fill de José Ramon Juan Sanz “Sarró” , llaurador, i de Salvadora Juan Mira “Notxa”.

El dia del seu bateig, 6 de gener, un dia després de nàixer, li feren una gran festa per ser el primer xiquet que estrenava segle. A la celebració hi va acudir la banda de música d´Aielo, i tiraren duros de plata quan la colla de menuts cantava les cançons populars del bateig. Els padrins foren Bautista Aparici Belda, veí del poble i Pilar López Chavarri Marco, veïna de la parròquia de Sant Valero de València (germana de l'afamat músic valencià Eduard López Chavarri i Marco). La cerimònia religiosa fou celebrada pel rector, el senyor Eusebio García Dobón a la Parròquia Sant Pere Apòstol d'Aielo de Malferit.

Fa 100 anys... Guerra del Rif a 1921, a aquest conflicte bèl·lic participaren soldats d’Aielo, desgraciadament moriren tres aieloners en la campanya de la guerra d’Àfrica o Marroc.

Fa 90 anys.... L’any 1930 finalitzaren les obres de les noves escoles, però no seria fins al diumenge 22 de març de 1931, a les 11 del matí, quan es va procedir a la inauguració del nou grup escolar (actuals Escoles Velles). Per fi Aielo tenia escoles noves!.

Fa 70 anys... L’any 1951, el C.F. Ayelo estrena nou equip i lloc d’entrenament en el Camp de les Eres.

Fa 50 anys... 26 juliol de 1971, concert de Nino Bravo a l’Eixample. Entre altres motius per vindre a cantar està el fet de recollir finances per rehabilitar el pati de la Beneficència. Aquest mateix any visitaria personalment l’Hospital Beneficència on havia anat de menut a dependre amb les mongetes, rodejat de tots els xiquets i xiquetes del poble.

Fa 30 anys... Defunció de la historiadora i primera cronista local Maria Angeles Belda Soler (Aielo de Malferit 1902-València 1991). Soterrada al seu panteó familiar al cementeri d’Aielo.

Fa 30 anys... Decés de l'internacional músic, pianista, compositor i director d’orquestra, l’aieloner Amalio Juan Requena (1905 -1991). Soterrar al cementeri d’Aielo de Malferit.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario