Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


jueves, 9 de diciembre de 2021

GENERACIÓ DE 1921... 87.-Jose Maria Belda Bellot (09/12/1921 – 13/02/1998).


Naix al carrer Orient, a una casa de nova construcció.

Pares: Vicente Belda Nadal (1885) i Josefa Mª Bellot Belda (1888).

Iaios paterns: Valeriano Belda Ureña (Moixent) i Concepcion Nadal Martí.

Iaios materns: Vicente Bellot Belda i Maria Belda Bataller.

El pare Vicente, era jornaler de malnom “porra”, i a més a més, li tragueren de malnom “El Solo” perquè sempre anava davant de les quadrilles d’homes que anaven a la temporada de l’arròs a la Ribera.

El matrimoni tindria quatre fills: Vicente, Joaquim, José María i María, tots els fills eren coneguts amb el malnom familiar de “porra”.

La casa on va nàixer José María, estava recentment construïda pels pares, al carrer Orient, número 32. Era un domicili molt gran, l’edificació de la planta tenia forma d’ela, i s’allargava tenint una altra eixida pel carrer Sant Llorenç, aquest tros d'habitacle, en l’actualitat, tenia la carnisseria Joaquim “porra”, Ximo era el seu nebot. Allí va viure José María amb la seua dona, Teresa Martínez Martínez “Berlandina”, fins que edificaren una nova casa a l’Era, traslladant-se a viure allí.


El matrimoni format per José María i Teresa, tingueren de fills a Pepe i Vicent.

José María sempre ha segut vaquer, criava i pasturava el ramat de vaques per les hortes del molí d’Allà Baix, i venia la llet que treia d’elles a la gent del poble. Feia junta en el seu amic “angerino”, que també era pastor de vaques com ell i tenien corral al riu i a la casa del poble.

Amb uns anys més, també exerciria d’ordinari, rebia i portava els paquets i encàrrecs de la gent d’Aielo que li encomanaven.

Era un home de gran sentit de l’humor, temperament actiu, sociable i obert, sempre estava a punt per a fer festa i solia disfressar-se tot sovint.

 Va morir l'any 1998, a l'edat de 77 anys. Hui compliria 100 anys!

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario