Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


sábado, 18 de noviembre de 2023

QUAN EL BURRET ERA ESSENCIAL PER ANAR DE DIVERSIÓ (II), per Mª Jesús Juan Colomer.

 2).-Els xicots d’Aielo de Malferit, quan els allistaven per a fer la mili, eixien de quintos pels carrers del poble. Era tota una gran festivitat popular, alguns d’ells portaven instruments musicals, sobretot tambors i trompetes, que feien sonar amb força, junt a tot un rebombori de veus i crits, música, tocs a les portes... Tot per avisar a les dones de les cases per a que “s’assomaren” a les portes i els donaren i tiraren a les gorres algunes pessetes i duros per celebrar l’allistament, demanat amb “Salero” la voluntat per als quintos!!!.

Era l’any 1964, sortejaren de quinto a Salvador Rico, manyano, i propietari d’aquesta simpàtica fotografia. En tornar de la mili, ell i la resta d’amics quintos també, agafaren de la quadra del pare, el matxo, i adornaren el carro, enganxaren l’animal, i a continuació tots d’un bot pujaren a ell. Entre cants, risses i molta alegria, anaren a celebrar el final del seu servei militar obligatori al Molí Propet. El beneit matxo els passejaria per l’Eixample, que és el que es veu a la foto,  i carrers d’Aielo. El final de la festiva jornada finalitzaria amb una denuncia de l’agutzil, Rafael el rayo, per escàndol.

Qui faria aquesta fotografia?, segur que algun fotògraf ambulant, o tal volta fora algun aieloner aficionat? segurament posseiria una de les primeres càmeres que començaven a arribar al poble, just de la mà dels soldats que feien la mili a Canàries. Tal volta fora un amic de la quadrilla!

És clar que la divertida colla de quintos li demanarien al retratista, tots a una i satisfets... una fotoooo!!!. Per a està quadrilla d’amics i quintos aieloners és un bon record de joventut.

 

“Que sant Antoni li guarde l’animalet”

Mª Jesús Juan Colomer

Bibliotecària / arxivera

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario