Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


sábado, 11 de noviembre de 2023

QUAN EL BURRET ERA ESSENCIAL PER ANAR DE DIVERSIÓ (I), per Mª Jesús Juan Colomer.


Des de l’Arxiu Fotogràfic de la Biblioteca Degà Ortiz i Sanz, ens agradaria fer recopilació de totes les fotografies que existeixen de burrets i matxos que hi havien fa anys al poble, segur que ens portarà molts de records.

Si en teniu, podeu passar-vos per la Biblioteca, nosaltres escanegem i tornem a l’instant. Entre tots podrem compondre un magnífic reportatge i àlbum dedicat a aquests animalets que han format part de la vida dels nostres avantpassats. Animeu-se i obriu la caixeta dels records que tots tenim a casa.

Aquest any vos presentem dues fotos, d’un burret i un matxo que són els autèntiques protagonistes estel·lars, de la festa de sant Antoni.

1).-A la primera foto propietat d’Emilio Castelló Colomer, trobem el burret al centre de la imatge, rodejat de la colla d’amics i amigues, com al principal d’aquest retrat. A la sàrria, aniria tot el menjar i la beguda necessària per a passar un dia al camp. Al seu llom, anirien alternant-se per pujar una estona tot el grup. Com el cridarien? Quin seria el seu nom? Qui era el propietari?.

Desconeguem la data exacta de la imatge, possiblement és la dècada dels anys 40. Tal volta era un dia de Pasqua, o més avant, un diumenge cap a l’estiu, donat que tots van vestits molt fresquets. Segur que aquella jornada festiva l’oratge els va acompanyar i els retratats se’n tornaren a casa amb alegria i càntics. Pareix que el paratge podria ser algun marge de l’horta, podria ser el camí del pont d’Aielo, on tantes i tantes quadrilles acudien a passar el dia.

Entre broma i broma alguna persona disposaria d’una càmera fotogràfica i retrataria aquest instant tant entranyable. Dels retratats sols coneguem a Emilio Castelló, el primer jove de l’esquerra.

“Que sant Antoni li guarde l’animalet”

Mª Jesús Juan Colomer
Sant Antoni 2023

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario