Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


viernes, 7 de mayo de 2021

LA GENERACIÓ DE 1921... 33).-Vicente Sanz Belda (07/05/1921 – 18/03/2016).

 


Naix al carrer Major, 21.
Pares:  Vicente Fausto Sanz Vidal (1898) i Mª Teresa Belda Juan (1901). 

Avis paterns: Rosendo Sanz Martinez i Encarnación Vidal Tormo (2on matrimoni). 

Avis materns:  José Belda Martínez i Dolores Juan Soler

El pare, Vicente, era escrivent de la botelleria, i físicament era coix, per la qual cosa era conegut com a Vicentico el Coixo, malnom que heretarien els cinc fills que va tindre amb la seua dona Mª Teresa: Vicente, Juan, Rosendo, Pepe i Maria.

Vicente, a la nit, donava classe als xiquets i joves del poble, eren èpoques molt dures, i pel dia els xiquets anaven a treballar i no podien assistir a l’escola. El fill primogènit, Vicente, solia ajudar al pare en aquestes classes nocturnes, per a què els xiquets i joves saberen un poc de lletres i números.

Vicente era un bon actor, i de jove, participava en les obres de teatre organitzades al poble. Era un bon còmic, encara es recorda, entre la gent major del poble, del seu esplèndid paper d’Herodes, en la representació del Betlem de Nadal.

Vicent es casaria amb Josefa Juan Domènech, la Sarroneta, l'any 1948. Del matrimoni naixeren tres fills: Vicente, José i Amparin.

Home emprenedor i competitiu, fundador i soci de la Vidriera Ayelense (1952-1979), fàbrica que va donar treball a moltes xiques i xics d’Aielo. Aquest forn de vidre i el taller de folrar garrafes de vidre (més tard plàstic) estava situat al Calvari. Des d’aquesta fàbrica, partien totes els dies de l’any, molts camions carregats de garrafes de totes les proporcions, per a ser distribuïdes per tota Espanya.

Són moltes les facetes de Vicent, exerciria de regidor de l’ajuntament d’Aielo durant els anys 1969-1973.

També va ser membre de la comparsa Mozàrabes durant un grapat d’anys, i membre de la junta de l’Associació de Moros i Cristians, durant les festes de 1977-78.

Ha sigut un gran col·laborador de la Biblioteca Pública Municipal, sempre a punt i disposat per explicar i contar tot allò que sabia, fins i tot va participar en alguna Setmana de la Lectura. L’any 2005, va participar en la tertúlia i formava part de la taula redona “L’escola d’abans” al costat de Pepica Colomer i la catedràtica Carme Agulló. Vicent era un dels alumnes que inauguraren les escoles de l’Eixample l’any 1931, a aquesta tertúlia contà la seua visió i vivències com a xiquet de 10 anys.

La festa del carrer Sants de la Pedra, Vicente Sanz i la seua dona Josefa Juan, foren decisius i motor en la recuperació i continuació de la festa popular.

Durant tota la seua llarga vida va ser un home actiu i dinàmic, amb una gran visió de futur per Aielo de Malferit, poble a què li va donar dedicació i esforç. En els últims anys, ja octogenari, dedicava el seu temps a la pintura i passejar pel carrer amb el seu barret i garrot. Vicent va morir l'any 2016, a 95 anys. Hui compliria 100 anys!

 

2 comentarios:

  1. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  2. Molt interessant esta història de Vicent. Només un detallet: en el llibre de matrícula de la botelleria (que arreplega dades diverses sobre els empleats) diu que son pare, V. Sanz Vidal, havia nascut el 10-12-1897.

    ResponderEliminar