Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


lunes, 3 de mayo de 2021

LA GENERACIÓ DE 1921... 32).- Mª Josefa de la Cruz Martínez Martínez. (03/05/1921 – 24/06/2005).

 


Naix al carrer Sants de la Pedra, 42. Pares:  Honorio Matías Martínez Calatayud (1896) i Mª Josefa Martínez Mateu  (1895).

Iaios paterns: Joaquin Martínez Girònes i Secundina Calatayud Aparic. Iaios materns:  Julio Domingo Exposito-Miguel Martínez Vicent i Josefa Mateu (Benigànim).

El pare, Honorio maquinero, era d’ofici carreter i la mare Pepica l’albardera.

El pare Honorio moriria jove, l'any 1941, finalitzada la guerra civil. Pepica era una joveneta de tan sols 16 anys.

A Josefa li posaren de nom Pepica per la mare i la iaia de Benigànim, acompanyat d’un segon nom, de la Cruz, perquè just va nàixer el dia de la Santa Creu.

Anecdòticament ens conta la filla de Josefa “el pare Honorio no volia que li afegiren de la Cruz, deia que ja portaria la creu tota la seua vida, no calia també en el nom”.

Pepica era coneguda amb el malnom de l’albardera, malnom heretat de part de la mare Josefa. De la rama paterna era Maquinero. Aquest malnom es deu a un forn d’algeps que tenia la família i a la màquina que hi havia per a la producció d’algeps. El forn estava situat a l’actual carrer Ponent, prop del carrer sant Vicent. Als afores del poble i actualment tot urbanitzat.

Pepica es va casar l'any 1946 amb Juan José Barber Egea, peroleret, també conegut com a portalet, anys després el batejaren amb l’apel·latiu de Juanito faena.

El matrimoni va tindre dos fills, Juan i Honorio, i una filla, Josefa. Moriria el dia de sant Joan als 84 anys. 

Hui compliria 100 anys!.

 

 

 

 

 

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario