Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


sábado, 27 de noviembre de 2021

LA GENERACIÓ DE 1921... 83.- Rafael Penalba Ortiz 27/11/1921 – ? ).


Naix a la Plaça Constitució, 6.

Pares: Rafael Penalba Sancho (1892) i Joaquina Ortiz Belda (1892).

Iaios paterns: Vicente Penalba Albert (Albaida) i Clara Sancho Ferri.

Iaios materns:  Batiste Ortiz Mira i Felicia Belda Martínez.

L’avi patern, Vicente, era d’Albaida. El pare del nostre protagonista, Rafael, era de professió ordinari del poble. Es dedicava a portar tot tipus d’encàrrecs i materials al poble.

Del matrimoni de Rafael i Joaquina, naixerien dos xiquets: Rafael i Francisco; i dos xiquetes: Maria i Teresa. El fill major Rafael, vindria al món al domicili dels pares, a la plaça Constitució, actualment, plaça Palau, i faltaria albaet.

Els pares Rafael i Joaquina, prengueren la decisió d’emigrar a França, buscant una millor existència, per a ells i els tres fills. Partirem amb els xiquets: Francisco i Maria, deixant a Teresa amb la família d’Aielo.

Així comptava aquell instant el fill Francisco, a les seues memòries “Agost 1935. Un dia, de bon matí, partírem tots nosaltres del poble d’Aielo de Malferit en la província de València. Ma mare portava al braç a la meua germaneta de dos anys. Jo encara no havia complit els sis anys, la meua germana major en tenia 16. Uns pobres fardells mal nugats, una o dos cistelles de mimbre amb atifells i alguns coberts i utensilis. La nostra partida semblava una fugida, sense cap dubte. Al vespre, van decidir els meus pares abandonar el poble d’una manera discreta per tal d’evitar emocions i els plors dels qui es quedaven, especialment per ma tia Maria la qual es quedava amb la meua germana Teresa”

El fill Francisco arribaria a ser el Rdo. François Penalba Ortiz, L’abbé Penalba. Professor d’espanyol en el col·legi  La Trinité de Beziers. Va dirigit el cor dels Petits Chanteurs de la Trinité des de 1956 a 1996.  Director també, de la delegació regional Languedoc Roussillon de la federació dels Petits Chanteurs, capellá Béziers i capellà també, de la citada federació dels cors de la regió Lanquedoc-Roussillon. Les seues vacances d’estiu les passava com animador socio-cultural en la colònia de vacances del col·legi de la Trinité en Argentiere (Chamonix Mont-Blanch) i en Aielo de Malferit al llarg del mes d’agost. Malauradament ens va deixar per sempre al mes d’octubre d’enguany, nou dies abans que marxarà la germana Maria, també residia a França des de menuda.

Hui, el xiquet Rafael compliria 100 anys!

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario