Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


viernes, 5 de noviembre de 2021

LA GENERACIÓ DE 1921... 77.-Miguel Mira Calabuig. (05/11/1921 – 1981).


Naix al carrer Carmen,10.

Pares:  Rafael Salvador Mira Sanchis (1875) i Mª Teresa Calabuig Ferri (1880).

Iaios paterns: Vicente Mira Aparici i Clara Giménez Sanz  

Iaios materns: Miguel Calabuig Mompó i Rafaela Ferri Rico

El pare, Rafael, de la família coneguda com a “Eiximenes” i “Vistalegre”, i la mare, Mª Teresa “d’Amalia”. El pare era jornaler, treballava al camp ocupant-se de les finques de Víctor Reig. El matrimoni tindria hui fills: Vicente, Miguel, Enrique, Pepe, Rafael, Ricardo, Teresa i Carmen.

Abans, en aquells anys, l’existència era dura, morien moltes dones i es creaven instants d’autèntic patiment i desconsol. La mare, Teresa, moriria jove, just a la nit de Nadal, deixant els fills xicotets, d'una greu malaltia, expirava a una habitació del domicili, i just, al costat, a una l’altra cambra de la casa, sols separats per un tàbic, estava al llit morint també el seu fill. Quan Teresa preguntava, molt sovint, per què el fill no anava a veure-la?, li deien amb aflicció, que no era possible, el motiu i excusa exposada per la família era que estava realitzant el servei militar molt lluny.

El fill cessaria huit dies abans que la mare, i el traslladaren a casa de la núvia, per a donar el condol, i d’allí partiria l’acompanyament per a enterrar-lo. La mare, ja moribunda, no es va adonar de la greu pèrdua familiar. El nostre protagonista, Miguel, patiria, juntament amb els germans i la resta de la família, aquesta trista vivència.

Miguel trobaria faena a una fàbrica de mantes d’Ontinyent, traslladant-se a viure al poble veí, concretament al barri de Sant Rafael. Visitava assíduament Aielo, no calien excuses, hi havia tants motius per vindre al poble! les festes, el Crist, esdeveniments familiars, amics... Moriria fadrí l'any 1981, amb tan sols 60 anys, sent soterrat al cementeri d’Aielo de Malferit, al seu poble natal.

Hui compliria 100 anys!

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario