Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


jueves, 11 de noviembre de 2021

LA GENERACIÓ DE 1921... 80.- Josefa Ortiz López (10/11/1921 – 11/11/2019) .


Naix al carrer   Major, 65

Pares: José Ortiz Pinter (1893) i Matilde López Garcia (Madrid 1890).

Iaios paterns: Enrique Ortiz Garrigós i Balbina Augusta Pinter Albert.

Iaios materns:  Francisco López Mira (Alzira) i Valentina Garcia Medina.

El iaio Enrique arribaria a ser alcalde d’Aielo, era mestre de xiquets i fundador de la botelleria. La dona, Balbina, agullentina, era mestra de xiquetes al poble.

El pare José era propietari, i la mare Matilde era madrilenya. El matrimoni tindria de fills a Pepe, Matilde, Josefina i Paco.

Fina, com era coneguda, va nàixer al carrer Major. Dona excepcional, amb un caràcter fort i molt activa. Va ser mestra al col·legi Cid Campeador de València, la primera escola on va estar ensenyant a brodar.

Fina es casaria amb José Ferrer Camarena, periodista, i tindrien dos fills: Agustin i Rocio.

Treballadora al costat del seu home, sabent dur molt bé el seu nucli familiar, amb estima i autoritat, portant endavant tots els entrebancs que la vida li ha presentat. Amable amb la gent que l’envoltava, intel·ligent, lluitadora per ser ella mateixa i tindre la seua independència en un món que, al principi, era sols d’homes. Fina, va ser la primera dona en tindre carnet de conduir en València, en una època difícil per a les dones.

El marit Pepe va ser fundador del periòdic València-Fruits. Al morir, Fina, va entrar en el consell d’administració del periòdic, arribant a ser la presidenta fins a la seua defunció l’any 2019.

Propietària de la coneguda Caseta Ortiz, herència del pare. Encara que residia a València, sempre ha estat unida a Aielo on tenia casa al poble i la casa de camp, i un grapat de bones amigues i amics. Moriria a València, just l'endemà de complir 98 anys, sent l’última de la seua generació en dir-nos adeu per sempre, aquesta aielonera emprenedora, empresària i professional.

Hui compliria 100 anys!   

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario