Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


jueves, 18 de noviembre de 2021

LA GENERACIÓ DE 1921... 81.- Mª Josefa Barber Egea (18/11/1921 – 05/06/2007).


Naix al carrer Sant Llorenç, 59

pares: Juan José Barber Ferre (1893) i Mª Josefa Egea Castelló (1895).

iaios paterns: Juan Bautista Barber Mompó i Purin Ferre Sanchis (Agres).

iaios materns: Juan Bautista Egea Castelló i Ana Maria Castelló Juan.

El pare Batiste, era llaurador, oriünd d’Agres. La mare, Mª Josefa, de la família dels “Perolerets”. Després de la guerra civil, Batiste, va ser alcalde d’Aielo durant un període curt de temps.

El matrimoni tindria sis fills: Juanito, Pepe, actualment resideix a Alcoi, Ana, Josefa, Pura, i Salvador que viu a Cocentaina.

La iaia paterna, Pura, també d’Agres, solia endur-se als nets a passar uns dies a Agres, per a què conegueren i estimaren el seu poble d’origen. La neta Pepica, gràcies a aquestes visites, sempre ha estimat el poble de l’àvia, i d’adulta ha continuat anant a estiuejar, passant uns dies allí amb els seus fills. Anecdòticament, ens conta el seu fill, Angel, que, de menuda, la mare Pepica anava amb una bicicleta passejant pels carrers d’Agres, i es trencaren els frens i va anar a parar dins d’una font.

Pepica realitzava moltes faenes, però totes a casa, feia sarga, culets per a Manolo “el biciclero”, i arreglava les carreres de les calces, que tant agradaven i utilitzaven les xiques d’aquell temps, amb un “aparatet“ que posseïa. També era una apassionada de fer “labors”, punt de ganxo i calça. Totes les vesprades es mudava per anar a missa, habitual a tots els actes organitzats per l’església, processons, reunions, encontres...

Pepica va contraure matrimoni l'any 1945 amb l’aieloner Joaquim Rafael Colomer Sancho, conegut amb l’apel·latiu de “Sebeta”. Rafael va ser durant més de 40 anys, funcionari de l’ajuntament d’Aielo de Malferit. El matrimoni va tindre cinc fills: Rafael, Juanjo, Carlos, Jesús (moriria al nàixer) i Ángel. Tots són coneguts pel malnom patern de “Sebeta”.


Els tres fills majors ingressaren en el seminari, però no tots acabarien sent religiosos com era el desig dels pares, profundament devots. Carlos no continuaria els estudis al seminari, i Juanjo tampoc, estudiaria dret i acabaria exercint d’advocat a València. El fill Rafael sí que finalitzaria els estudis, vestint el sant hàbit de l’orde de sant Francesc, el dia 9 de setembre de 1962. El dia 8 de febrer de 1970, cantaria la seua primera missa a l’església de sant Pere Apòstol d’Aielo. La família recorda aquest esdeveniment religiós com un fet importantíssim, presents nombrosos feligresos i familiars, perquè, a més a més, que el fill major Rafael cantara la seua primera missa com a sacerdot, celebraren les noces de plata dels pares Pepica i Rafael al mateix acte, i el fill menut Ángel, va prendre la primera comunió.

El frare Rafael, seria destinat a l’Argentina, on va estar de missioner durant 25 anys. Anys després, es faria càrrec de les parròquies de Benissa i de Gilet. Actualment està destinat a la parròquia Cristo de la Paz a Madrid.

Pepica, després d’una vida assossegada, alhora que plena d’esdeveniments familiars, moriria l'any 2007, amb 87 anys. 

Hui compliria 100 anys!

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario