Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


domingo, 3 de mayo de 2020

UNA MIRADA AL PASSAT ‘El dia Santa Creu, quaranta dies arreu’. Inma Aparici


Estiu 1954

GERMANS DE LLET
─ Com el Vicent, el Miquel i jo vam nàixer al Carrer De la Mestra que va a parar a l’església i al mateix mes de maig de l’any 1940, per aquells dies els tres teníem la mateixa edat; catorze anys acabats de complir ─explicava Rafel al grup de joves del jardí.

─En Rafel ─em deia ma mare─ tu no oblides mai en la vida que vas nàixer el 3 de maig, el “Dia La Creu”, i que mentre tu venies al món plorant, l’oratge també ho feia. Eixe dia plovia a cànters i sense parar. I ja se sap que el que fa el dia la creu ho fa quaranta dies arreu”. I així fou climatològicament. En res es van equivocar. Per tant, dies després, i també plovent, van nàixer els teus dos germans de llet; el tete Miquel i el xic Vicent. I clar, el temps va seguir també plujós fins arribar a la segona quinzena de juny  per a complir allò dels quaranta dies arreu.

I sí, nosaltres érem germans de llet ─seguia diguen en Rafel─ perquè de xicotets ma mare ens alletà als tres fins on va poder la dona. A la fi va aguantar quasi cinc mesos, i així va ajudar a les tietes Pepa i Encarna, que eren les mares del Miquel i del Vicent respectivament, doncs dissortadament les seues mares no van poder donar de pit. I mireu que les tietes li van posar moltíssimes ganes! Fins i tot van beure una caterva d’infusions, entre elles infusions de fenoll, però res, no hi havia manera. I al remat sols van poder donar al seus fills el calostre del primer mig mes.

─Menys és res! ─ van pensar elles.

I així, a una època en què a totes les cases hi havia molts fills, aquesta condició familiar regalada feia créixer els germans de llet de sota de les pedres, i a nosaltres, sense buscar-ho, ens va possibilitar engrandir els membres de les nostres reduïdes famílies.

De la narració ‘Una Mirada al Passat’ #UMP, escrita per Inmaculada Aparici Sancho (@InmaAparici) - Llicenciada en Dret i  Professora de  Formació i Orientació Laboral (FOL) en FP.


No hay comentarios:

Publicar un comentario