Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


jueves, 7 de mayo de 2020

LA CREU DE MAIG A CASA EN CONFINAMENT. Mª Jesús Juan Colomer




Aquest 3 de maig, Dia de la Santa Creu, i també Dia de la Mare, ha estat molt distint als altres anys. El barri del Calvari, va voler recuperar la festivitat, feia més de 50 anys que no se complimentava aquesta celebració, i a conseqüència del confinament i la bona iniciativa d'una veïna, va pensar que la Creu del Calvari, no podia quedar sense festeig!, proposant al veïnat realitzar a casa una senzilla creu, amb materials que tingueren a mà, adornant-la amb flors naturals o de paper, plantes, teles o simplement dibuixar en un paper una creu, per a decorar els balcons. Una espontània convocatòria veïnal, que animava a participar en una festa que anuncia que la primavera ja està entre nosaltres. 


I així que, enguany, s’ha tornat a celebrar de manera imprevista, la Santa Creu. L’animadora del barri del Calvari/L’Era, notificava per whatsapp que es compartirien i publicarien totes les fotos enviades en la carpeta del Facebook  #enaieloensquedemacasa, perfil obert per l’ajuntament per als dies de confinament. D'aquesta manera, el barri pretenia mantindre viva aquesta bella tradició, ara sols en la memòria dels més majors del poble, amb el desig i l'esperança que l'any vinent, superada aquesta crisi, puguem recuperar la festa del calvari com cal.

Des de el perfil  del Facebook  #enaieloensquedemacasa, es llançà públicament la iniciativa amb un cartell adreçat al municipi. Animava a la ciutadania a recolzar aquest suggeriment popular, que partia del Camí Ample, actualment carrer del Calvari.


Vista la bona acollida i la resposta a aquesta proposició, una gran part dels balcons aparegueren decorats amb creus, i, a les 12 del migdia, animaren el barri amb musica. El barri està discorrent recuperar la festa  per als anys vinents.


El dia 3 de maig se celebrava abans en Aielo, amb creuetes de flors que portaven els xiquets i xiquetes, fetes de margarides, de saüc, de flors silvestres, tota una gran varietat de flors que poden trobar-se als patis dels domicilis i al camp del nostre terme. Acudint tots junts i en processó al Calvari, i allí, concentrat tot el poble, el retor beneïa la creu i el terme d’Aielo de Malferit.


Aquesta celebració té el seu origen en l'Edat Mitjana, quan es va començar a commemorar la troballa de la creu de Jesucrist per Santa Elena, mare de l'emperador Constantí.


La pandèmia del coronavirus està arrabassant-nos la celebració de moltes festivitats. Diumenge de Rams, Setmana Santa, Pasqua, sant Vicente Ferrer… Però també hem recuperat, des dels balcons, altres festivitats que ja no es celebraven al poble, com el Dissabte de Glòria i el dia de la Santa Creu.
Des del blog donem les gràcies, per la participació de tothom en aquesta iniciativa de realitzar la Creu de Maig en casa, amb motiu de la pandèmia que estem patint, esperant que fructifique aquesta bonica iniciativa de recuperació festiva. Un primer pas per a recobrar la festa de creus de flors naturals.

Mª Jesús Juan Colomer
 En quarentena
Fotografies Rafa Morant









 











No hay comentarios:

Publicar un comentario