Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


lunes, 4 de septiembre de 2023

El fons local de la biblioteca. Per Mª Jesús Juan Colomer


Tornem a la biblioteca després de les vacances amb moltes ganes i expectatives en una de les seccions que la fan única EL FONS LOCAL... Vos recordem que la col·lecció local és el conjunt de documents únics d’Aielo, de caràcter i temàtica molt variada. És una secció especialitzada i amb identitat pròpia dins del catàleg general de la biblioteca, perquè és on es recull la producció intel·lectual pròpia del poble d’Aielo (autors i autores locals, i altres vinculats a la comarca).

Però nosaltres anem més enllà i recollim tot allò que se sol considerar material efímer però que és una manifestació de la cultura local. Si a casa teniu aquest tipus de material que fa referència a l’àmbit local (fotografies, cartes i escrits personals, informes militars, objectes, recordatoris de noces, comunió i de defunció, diplomes escolars, premsa, llibres, publicacions locals, publicitàries, i de mà, targetes,  partitures, cartells, audiovisuals, etiquetes, calendaris de butxaca, estampetes, i tota classe de documents en qualsevol suport, no dubteu!... podeu donar-lo o deixar fer còpia d’ells.

Aquest material no està sotmés a expurgue, es conservarà i preservarà el seu accés a la totalitat de  futurs usuaris i estudiosos. Són documents exempts de préstec per tractar-se d'obres úniques i els tenim guardats en depòsits d’espai propi. Fins ara tenim col·leccions i arxius personals tan magnífics, curiosos i d’interés com les col·leccions de Maruja Carreres, Josefa Colomer, Amalio Juan, Rafael Belda, Mª Angeles Belda, Fernando Goberna, Juanjo Tudela, Pepe Juan Juan i altres arxius més menuts però per això no menys especials, i que seria molt llarga posar la llista de tots ells.

La biblioteca pública té l'obligació de conservar, organitzar, difondre i enriquir aquest fons local que és el que singularitza i fa única cada biblioteca. És la nostra memòria col·lectiva que podem consultar i estudiar tothom.

Si algú està interessat a realitza una donació que no dubte en posar-se en contacte amb la Biblioteca. És el millor espai on pot depositar-ho i amb totes les garanties de custòdia i preservació. La biblioteca és l’encarregada de difondre-ho amb exposicions i estudis, web i xarxes socials. Tot aquest material que disposem actualment, està en procés de catalogació i digitalització com a mesura de preservació per la seua significació i utilitat per a l'estudi del nostre municipi, del passat, del present i del futur. Fins ara hem participat inclòs en programes de televisió i molt prompte tornarem a veure a Aielo en un programa d'À Punt, on el fons local tornarà a ser protagonista, gràcies a tots i totes.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario