Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


domingo, 19 de marzo de 2023

DIA DEL PARE: Joaquin Martínez Juan

 


DIA DEL PARE: Joaquin Martínez Juan, nascut l'any 1891. Fill de José Martínez Bataller i de Maria Juan Penadés. Era conegut al poble amb el malnom de “el ti uenga”, d’ofici jornaler.

El 4 de març de 1916, a la Capella del Santíssim Crist de la Pobresa, amb 25 anys es va casar, amb Josefa Bataller Martí de 24 anys, coneguda com a “Pepa la del forn”, filla de Batiste Bataller Mira i Josefa Martí Martínez.

Anaren a viure al Raval, i poc després del casament, compraren el vell forn del Raval, a la família Juan Requena, “els organistes”, els amos del forn morú. Aquell forn el portava la família de Pepa en règim de lloguer des de feia molts anys. De fet, a l’acta del casament apareix com a testimoni de boda, el germà de Pepica, Joaquin, d’ofici forner.

Al poble, entre els més majors es recorda a Pepa com a la fornera encarregada d’estar a la boca de forn i amb la pala. El marit Joaquin, era qui anava a buscar la llenya i la portava per al funcionament diari del forn.

Joaquin, o Ximo com li deien, amb Pepa, va tindre nou fills: Pepica, Antonia, Rosa, Carmen, Vicentica, Maria, Joaquim (moriria amb un any), Ximo i Amparin. Tots ells coneguts amb el malnom matern “els del forn”, per l’ofici de fornera de la mare. A la fotografia, Joaquin està assegut a una cadira de boga, al centre, vestit a la costum: faixa, jupetí, boina i amb el garrot. Assegut al costat de la seua dona Pepica, i envoltat de les filles, gendres, fill i nora.

Hui, dia del pare, li dediquem aquest xicotet homenatge a tots els pares.

També molt especialment a tots els que s’anomenen Pepe, José i Josep, i Pepa, María José i Josepa.

Bon dia de sant Josep!

M. Jesús Juan Colomer

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario