Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


jueves, 15 de abril de 2021

LA GENERACIÓ DE 1921... 25).-Joaquim José Martínez Bataller (15/04/1921 – 2003).


Joaquim José Martínez Bataller:  (15/04/1921 – 2003). Naix al carrer  Major, 6.

Pares: Joaquim Martínez Juan (1891) i Josefa Mª Bataller Martí (1892).

Iaios paterns: José Martínez Bataller i Maria Juan Penades.

Iaios materns:  Bautista Bataller Mira i Josefa Martí Martínez.

El pare, Joaquim, el ti uenga, era jornaler i la mare era coneguda com a Pepa, La del forn, vivien al Raval. En casar-se compraren el vell forn del Raval, a la família Juan Requena, els organistes, propietaris del forn. El forn el portaven en règim de lloguer des de feia moltíssims anys. La gent recorda que era Josefa la fornera, i el marit, era qui anava a aconseguir la llenya, per a mantindre el forn en funcionament.

El matrimoni va tindre nou fills: Pepica, Antonia, Rosa, Carmen, Vicentica, Maria, Joaquim (va morir en un any de vida), Ximo i Amparin. Tots coneguts amb el malnom del forn, per l’ofici de forns dels pares.

Ximo, únic fill del matrimoni, va heretar i continuar l’ofici de forner dels pares.
Ximo, va fer la mili a Xàtiva i durant aquest període, el forn, i també abans, eren els pares els encarregats de mantindre'l en funcionament, ajudant en aquesta faena, també la seua tia Antonia.



 “Ximo el forner” com era conegut, casaria amb Carmen Campos Penadés, i els dos portarien endavant el conegut forn del Raval, fins a la seua jubilació.

La jove Carmen, en casar-se no sabia fer res de coques, pastes, bescuits, és a dir tota la gran varietat de postres i dolços típics d’Aielo, però gràcies a la ti Doloretes, la del carreró, que era la casera dels Ferri, i dona molt entesa en qüestions culinàries, la va ajudar, així que Carmen va dependre de Doloretes tot el que sabia.

Ximo anava tots els dies amb el seu burret a la serra a fer llenya per al forn. El forn no parava durant tot el sant dia, des de la matinada torrant cacau, ametles, carabassa, fent cocció de pa, fent galetes.... Rebien moltes encomandes de magdalenes i s’encarregaven de comunions i bodes fent les pastes i els bescuits. Carmen i la filla anaven a les cases per adornar-los amb molta gràcia.

La filla Carmen els ha ajudat des de ben menuda i fins al final, quan el seu pare Ximo, va caure malalt als 62 anys (1983), i va haver de tancar aquest forn de tant renom al poble. Ens va deixar a 82 anys.

Hui compliria 100 anys!

 

 

 

 

 

 

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario