Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


miércoles, 14 de agosto de 2019

TROYA: vint-i-cinc anys de festa... Lucia Bataller (1994)






Són d'Aielo, Agullent i l’Olleria i fa molts anys iniciaren amb il·lusió una aventura musical d'acord amb l'època. Hui, vint-i-cinc anys després TROYA compleix les bodes de "plata". 

Als components d'aquest grup l'ambient festiu encara no els ha abandonat i malgrat que els anys no passen debades, la música segueix corrent per les seves venes. 

La historia es llarga. Als anys seixanta es formà el grup "Los Melódicos". Vicente Sanchis (l'Anguerino), Joaquin Belda (Ximo Porra), Francisco Bataller (Xales) i Adrián, agafaren els instruments per banda i es llançaren al món musical. Aquells eren altres temps on els diners acurtaven i aquells joves devien estalviar les dos mil pessetes del sou que rebien per actuació per pagar els instruments que els acompanyaven.

Montaverner, l'Olleria, Llutxent... eren alguns dels pobles on començaren a fer sonar les cançons tan conegudes dels "The Beatles" "Rollings Stons..." Però "Los Melódicos" decidiren acabar amb la formació. El servei militar i altres problemes foren les causes d’aquesta escissió. 

Anys després un nou grup obria els ulls a la llum: "Peligro", encara que abans trobem “Gritos Célebres”, un conjunt de duració més efímera. 

A “Peligro” els components havien variat. Ara Vicent Albero, José Manuel M., Savador Nadal i Juan Sanz eren els encarregats d'amenitzar els balls i de moure els cossos dels joves. Cançons de "Los Módulos" i de "Lone Star” entre altres eren les favorites de l'època i "Peligro” no dubtava en interpretar-les. 

Als anys setanta s'havien donat a conèixer. Es aleshores quan decideixen variar el rumb del conjunt i marcar-se uns altres objectius. Per a ells començava una nova etapa. Emprenien un nou objectiu, amenitzar les revetles populars. El que comportava una major obertura musical i un nou sector de públic, ara més heterogeni. Però es presentava un problema perquè eixe mot no era el adequat. "Peligro" feia que por i corrien el risc de perdre la clientela.


Aixi naix TROYA, i amb el canvi de mot també trobarem un canvi en l'estil de música que será més variada, fent un barreig de pasdoble, roc, rumbes... en definitiva feien música “paxanguera”.

Passat un temps dos dels seus components: Vicent Albero i Joan Manuel M. deixen TROYA per formar un altre conjunt amb Mª Amparo. D'esta manera són substituïts per Francisco Bataller i Ramón Revert. Amb aquests dos incorporacions queda establint definitivament el conjunt musical fins als nostres dies. 

Els TROYA d'ara recorden aquells moments amb molta alegria. Ara no porten aquells instruments antics, perquè disposen d'altres més bons i més potents. La música ja no és la mateixa ja que han incorporat novetats, però també es mantenen les cançons de sempre.

Per a TROYA l'objectiu és el mateix, amenitzar les revetles populars amb música per a tots els gustos: rumbetes, roc... i a més a més divertir a la gent. Eixe és el seu repte. 

Salvador Nadal-baix- Ramón Revert -guitarra i veu- Juan Sanz -teclats- i Paco Bataller-bateria/veu solista-, durant tots estos anys han continuat amb la mateixa il·lusió que el primer dia i de moment no pensen penjar els instruments. 

Ells desfruiten i a nosaltres ens fan menejar el cos, perquè... qui no s’ha pegat un ballet a l'Eixample mentre actuava el conjunt?. Ara celebren els vint-i-cinc anys i com diuen ells: TROYA encara deu seguir donant més canya!. 


Lucia Bataller Mira
Llibre de festes 1994

No hay comentarios:

Publicar un comentario