Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


jueves, 19 de septiembre de 2024

Fa 120 anys... Les campanes de Sant Pere i Santíssim Crist de la Pobresa

 

L’any 1904 col·locarem al campanar d’Aielo dos campanes: La campana anomenada de sant Pere, dedicada al patró de l’església sant Pere Apòstol, coneguda com la grossa o més popularment com “La Pedra”. És costum que quan la imatge del Sant que ha eixit en processó arriba al cantó de sant Miquel es fa un volteig general que no para fins que el Sant no entra a l’església. Amb ella també es feia el toc de l’Ave Maria, quan a poqueta nit i constava de tres tocs de la campana Petra estirant la corda des de baix, sense pujar al campanar. Mira al carrer sant Pere, és la que marca les hores i coneguda per tothom també com Petra. Molta gent encara recorda allò que es diu:

PETRA MARIA EM DIUEN

CENT ARROBES PESE

QUI NO S’HO CREGA

QUE VINGA I EM SOSPESE

S’hi pot llegir inscrita a ella una data, 1904, possiblement és l’any quan la fongueren per segona vegada per ser reposada al seu lloc del campanar després de trencar-se.

També porta inscrit: "A EXPENSAS DE DN JOSE RAMÓN COLOMER SIENDO CURA D. EUSEBIO GARCIA" i baix i desplaçat “Y ALCALDE DN ENRIQUE ORTIZ". Al mig peu la inscripció del nom SAN PEDRO APOSTOL a prop d'altres figures borroses i la continuació de la inscripció RUEGA POR NOSOTROS.

La campana Grossa mesura 122 cm de boca, la vora és de 13 cm, d’alçada té 103 cm i un pes relatiu de 1051. Esta campana, abans de ser col·locada definitivament al campanar d’Aielo, anà junt amb altres campanes de València a una exposició en Barcelona.

 

I la segona campana, que batejaren i dedicaren al patró del poble, el Santíssim Crist de la Pobresa, coneguda com “la dels quarts” perquè és ella qui toca a totes les hores els quarts. Fou fosa per la casa Roses d’Atzeneta d’Albaida l'any 1904 i mira cap a l’Eixample, cap a llevant. Té 84 cm de boca, una vora de 8’5 cm i un bronze amb 73 cm d’alçada. Esta campana deu pesar al voltant de 343 kg.

Podem llegir inscrit: “A EXPENSAS DE D. JOSÉ R. COLOMER SIENDO CURA D. EUSEBIO GARCIA Y ALCALDED.ENRIPE ORTIZ” i a un nivell inferior: “SANTISIMO CRISTO DE LA POBREZA. TEN MISERICORDIA D NOSOSTROS”. El dia de sant Vicent, era la campana que més treballava, per la qual cosa és coneguda també amb el nom de “la campana dels combregars”.

No hay comentarios:

Publicar un comentario