Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


jueves, 1 de julio de 2021

LA GENERACIÓ DE 1921... 47.-Elvira Leonor Martínez Laporta (1/07/1921 – /12/2013).


Naix al carrer Valls, 6. Pares: A. Enrique Martínez Mico (Palomar 1872-1953) i  Mª Josefa Policarpa Laporta Sanz (1877-1965).

Iaios paterns: Enrique Martínez Calatayud i Bienvenida Micó Tirmo. 

Iaios materns:  Juan Laporta Calabuig i Elena Sanz Valls.

El pare d’Elvira, Enrique, natural de Palomar, de professió tenidor de llibres (comptable) i comerciant. A la dècada dels anys 1920 i 1930 era propietari d’una fàbrica de soda instal·lada al carrer Valls, núm. 6.

La família materna dels Laporta arribaren a Aielo a mitjan segle XIX procedent d’Alcoi, assentant-se al poble com a paperers del Moli paperer de la Clariana.

Enrique i Josefa es casaren l'any 1902. La unió matrimonial de Martínez - Laporta va portar al món 9 fills: Maria Elena, Mª Josefa, Maria, Juana Emilia, Enrica, Mª de los Desamparados, Enrique, Mª del Carmen, Mª del Pilar i Elvira Leonor.

Elvira, última filla d’una família nombrosa, va ser concebuda per la seua mare a una edat avançada, comptava amb 49 anys.

Elvira, entre altres facetes de la seua llarga existència, es dedicaria a posar injeccions als malalts del poble. I quan el cura D. Juan Sanchis Requena va tindre la bona iniciativa de crear una guarderia, instal·lant-la a les buides aules de l’hospital Beneficència, nomenaria a Elvira com una de les quatre encarregades (mestres de pàrvuls)  al costat de Lola Aparici Domènech, Josefa Colomer Sanchis, com a directora, i Adela Mas Juan, mestra titulada.

Pintar era el seu entreteniment preferit, pintava quadres a l’oli. A la dècada de 1970, pintaria els baixos de tota l’església. Un altre passatemps que li agradava realitzar, eren les llargues caminades fins a la seua caseta o hort que posseïa vora a la sèquia Ampla, al riu, lloc d’encontre familiar i actualment desapareguda.

Va morir la nit de nadal de l'any 2013, a 92 anys. 

Hui compliria 100 anys!

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario