Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


martes, 29 de enero de 2019

Regiones de España: Ayelo de Malferit. ACTIVITAT INDUSTRIAL A AIELO DE MALFERIT, 1928.«Fábrica de licores anisados, jarabes y vermuts. Vda. de Juan Mompó. Casa a fundada en 1888». Pel·lícula més antiga coneguda sobre Aielo de Malferit. 

captura pel.licula. Alcoholera 1928
Magnífic documental gràfic i mut, d’una durada de 24´55 min, que ens permet contemplar el nostre poble l’any 1928. Propietat de Juan Juan Micó, actual posseïdor de la Destil·leria. L’any 1993, el veí Paco Juan Chàfer va portar la pel.lícula guardada durant anys a les dependències de la botelleria, a la Filmoteca Valenciana per a la seua restauració, arribant una còpia al Fons Local de la Biblioteca Municipal.
 
Captura pel.licula. Antiga bodega a l'entrada del poble (Venta), 1928.
Aquest documental, se solia exhibir a la pantalla del cinema Patronat, abans de començar la pel·lícula setmanal. Totes les persones del poble coneixien als protagonistes, i tothom tenia ben memoritzada la cinta, i reconeixien als treballadors i propietaris de la botelleria, així com els diferents i típics enclavaments aieloners que es mostren ple de gent. Extraordinari el pla de la construcció de les escoles a l’Eixample i l’entrada al poble per la Venta, tan canviada actualment.
 
Captura pel.licula. Treballadors forant les garrafes de vimet (sarga) a l'alcoholera 1928


El fet que una productora vinguera a rodar una pel·lícula a Aielo, indica la rellevància que en aquells anys tenia la botelleria, nacional i mundialment. Estem davant d’un document extraordinari sobre la indústria d’Aielo, que podeu veure en aquest enllaç:
Gaudiu-lo!
Captura pel.licula. Dones etiquetant les botelles de licors, 1928.

Als primers plans de la pel·lícula podem llegir:
“Esta pelicula a estado recuperada por la Filmoteca de la Generalidad Valenciana, reproduciendola en material de seguredad en ISKRA SL. de Madrid ha partir de una cópia estàndard en soporte nitrato”.
 
Captura pel.licula. Construcció de les Escoles a l'Eixample, 1928.
I finalitza amb el pla: “Esta pelicula se ha conservado durante largos años en la pròpia fabrica de licores de Ayelo de Malferit, depositandola finalmente en la Filmoteca de la Generalidad Valenciana D. Juan Juan Micó. Asimismo, agradecemos la colaboración de la Filmoteca Española”.
 
Captura pel.licula. Baraneta del Fondo, l'any 1928.
Descripció de la pel·lícula al llibre. Les empremtes de la memòria. Catàleg d’imatges (1905-1945). Julio Pérez Perucha. Ed. Generalitat Valenciana, 1989. Paterna (València).

Regiones de España: Ayelo de Malferit.

ACTIVITAT INDUSTRIAL A AIELO DE MALFERIT 1928.
Panoràmica en Gran pla general de la vall on s'assenta Aielo de Malferit. Gran pla general del poble; a la dreta, el riu Clariano. Pla General del llit del riu: en últim terme, el pont nou que el creua i dona accés al poble; al fons, colines.
Pla General de l’avinguda d'entrada al poble; hi circula un vianant i un camperol dalt d'un ase; en un dels plans es veu l'ombra del cameràman fent girar la maneta. Panoràmica sobre el carrer on es construeix l'edifici que albergarà l'escola. Pla d’un carrer llarg i estret. Pla d'un altre carrer més ample; al final, una plaça menuda i animada; un gos acosta a primer terme i comença a evacuar impertèrrit. Pla de la intersecció de dos carrers, un dels quals en forta pendent; els perfils de les cases d'aquest enquadren les vessants d'un turó proper; hi ha animació al carrer. Panoràmica descendent sobre un carrer; en segon terme i en escorç es veu el perfil de l'església parroquial i les campanes repiquen.
Pla i Panoràmica  sobre els horts d'Aielo. Panoràmica des d'una altra zona d'horta més propera a la falda d'un turó, fins a una fabrica que ostenta fumeral altíssim. Rèt.: «Fábrica de licores anisados, jarabes y vermuts. Vda. de Juan Mompó. Casa a fundada en 1888». Pla general d'una de les parets laterals de la factoria, incloent-hi xemeneia.
Pla general d'ametllers florits. Pla d'una branca florida. Pla d'una altra branca ja sense ornament floral, però amb les ametlles llestes per recol·lecció; una mà apareix i comença a recollir el fruit. Pla d'un cabàs a terra amb ametlles ja collides; una mà ordena la càrrega del cabàs. Pla d'un camp d’ametllers; dues xiques hi cullen ametlles, un camperol colpeja amb una vara les branques altes i properes al tronc de l'arbre mentre un xicon, des de dalt una escala, s'ocupa de les branques més llunyanes; uns altres xiquets pleguen diligents les ametlles que cauen a terra i les dipositen al cabàs. Panoràmica des del camp on treballen tot passant pel camí que el circumda, per on avança un ruc carregat i menat per un vell; la Panoràmica segueix el recorregut de l'ase fins que aquest queda en primer terme.
Pla d'una ferrada metàl·lica amb ametlla pelada. Pla de l'operació d'abocar manualment l'ametlla des de l’atifell metàl·lic a un caixó de fusta proveït d'una obertura a una de les parets per on les ametlles cauen a un moli mecànic. Pla de l’artefacte moledor. Pla del trascolament, mitjançant un pitxer, del xarop mòlt des d’un artifell metàl·lic a uns tonells de cuiro; al fons, uns altres operaris baten la melassa. Pla de l'envasat dels xarops en marraixes; fins que arriben, els xarops son trascolats consecutivament per uns quants atifells metàl·lic. Panoramica sobre el conjunt d’una «Cava» on hi ha ampolles gebrades en un munt. Pla d’un aspecte de les prestatgeries i de les ampolles. Pla de l’encarregat que observa, amb mirada experta, la gebrada de l'interior d'algunes ampolles. Pla d’una nau on hi ha grans tonells de fusta plens d'anís; una xica n'ompli un pitxer metàl·lic, atenta a l’aixeta d'un d'ells, i després vessa el contingut en una marraixa. Pla on es repeteix la mateixa activitat. Pla d'interior d'una nau on hi ha un dipòsit metàl·lic molt voluminós que conté alcohol. Pla general de la façana lateral d’una edificació amb planta baixa, en el mur de la qual hom pot llegir: «Vinos vermouths»; a la porta hi ha un automòbil i un camió que carrega mercaderia; un genet s'allunya. Pla general d'un altre aspecte del lloc. Pla d'un carrer del poble; un dels edificis és un magatzem; hi passen un parell d'automòbils i un genet; del magatzem ix una dona amb un bebè que es dirigeix cap al postic d'un cotxe.
Gran pla general des de l'interior de la nau o magatzem ple de pipes, tonells i barrils. Pla d'un encarregat que examina una mostra sotmesa a la seua consideració per un operari. Panoràmica descendent sobre una tina gegantesca de vermut i Panoràmica sobre l'activitat en aqueixa zona del magatzem on obrers espenten barrils. Pla de l'operació de carrega d'un tonell a la caixa  d'una furgoneta amb dues fustes que fan de rampa i unes cordes a tall de corriola.
Panoràmica sobre un pati a l'aire lliure; moltes dones hi trenen la canya que servirà per protegir el vidre de les marraixes; hi entra un xiquet que porta un parell de marraixes sense cobrir. Pla d’un operari que banya els extrems d'unes branques d’espart en el líquid que conté un tonell vertical i després les diposita a terra. Pla d'un toneller fent barrils menuts. Pla d'un operari assegut al costat de l’artefacte que tapona ampolles. Pla d'una taula on hi ha moltes polles ja etiquetades; diversos operaris asseguts a la taula col·loquen etiquetes als recipients.
Pla de detall de l’operació. Panoràmica descendent sobre unes prestatgeries on s’amunteguen  ampolles que contenen diversos productes i panoràmica sobre els prestatges. Panoràmica, al despatx de la direcció de la fabrica, des de la caixa de cabals de l’establiment, fins a un directiu que dóna instruccions a un mecanògraf; a les parets pengen, emmarcats, diploma i medalles; un empleat diligent apareix per la porta situada a un extrem de l'habitació, amb nombrosos documents que el directiu examina o signa; l'empleat se'n va i hi arriba un obrer que rep instruccions del directiu. Pla mitjà del directiu exercint, agafant expedients i examinant-los freturosament. Panoràmica des de la taula on és el directiu, enfront un comptable, fins a les lleixes on hi ha els libres de comptabilitat pla d'una taula d'oficina on seuen directius i administratius que despleguen febril activitat mentre fumen robusts cigars; alguns s'alcen i se'n van. Pla de taules on escrivents pulcres alcen aplicats seients; al fons, un mecanògraf tecleja veloç. Pla d’un escrivent esquerrà que transcriu comptabilitat a un llibre gruixut. Pla d'uns xiquets molt ben vestidets que juguen amb una màquina de calcular.2 comentarios:

  1. Una llàstima que no es puga (com abans) veure en obert.
    El directiu referit al final era Joaquín Juan Sanchis, Joaquinet de Jacinta (1890-1971), fill de la propietària de la fàbrica, Isabel Sanchis Pla (la viuda de Joaquín Juan Mompó); els dos xiquets ben vestidets eren cosins germans; el major, Víctor Reig Juan (1921-1997), i el menut, de blanc, el fill del directiu, Joaquín Juan Mompó (1923-2022).

    ResponderEliminar