Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


sábado, 31 de agosto de 2024

Les basses de reg i bany

 

Quasi totes les grans cases de camp del terme tenien basses d’aigua per a poder regar, l’aigua podia ser de naixement o recollida de les aigües de la pluja o altra procedència, fetes de material d’obra i pedra del terreny. En estiu també s'aprofitaven per a nadar els xiquets i joves de la família i amistats en un dia calorós d’estiu. L’aigua era d’aspecte de color verd, però neta gràcies a l’ecosistema d’alguns juncs o altra vegetació i flora aquàtica i fauna distintiva (granotes, libèl·lules, cabotets, peixets...) que la filtraven i depuraven, i el fondo excavat en terra. La gent no sabia nadar i l’aigua no cobria, però era una refrescant diversió estiuenca, saludable i natural, sense clor ni químics, sempre neta gràcies a la circulació continuada de l’aigua. Amb els vestits de banys de l’època es remullaven, gaudien en una roda de camió i es rient jugant amb l’aigua fresca i clara. 

A la foto de la dècada dels anys 60, la bassa de la casa de sant Carlos (Albaida) propietat de l’aieloner Victor Reig, amb un grup de xiques que anaren a passar la vesprada. Coneguem a, Maria Requena Martí fornilla, Amparín Mas Martí telefonista, Pepi Martí, entre altres dos joves. (Fotografia propietat de Maria Requena).

viernes, 30 de agosto de 2024

Fa 340 anys... L’any 1684 naix el roder Jacinto Rovira Juan (Aielo de Malferit 1684-Alfafara 1718)

 L’any 1684 naix Jacinto Rovira Juan (Aielo de Malferit 1684-Alfafara 1718), fill de Baptista Rovira i Isabel Juan Gonzálbes. Roder conegut popularment com el GUAPO D’AIELO. És conserva un romanc popular del segle XVIII: Las andanzas y desventuras del guapo Jacinto Rovira de Ayelo. Inspirat en la causa instruïda pels seus delictes en la Sala del Crim de la Real Audiència i  Cancelleria de València entre els anys 1716 i 1718.


miércoles, 28 de agosto de 2024

Fa 450 anys... Mor Pedro de Malferit (Aielo de Malferit 1540 - Túnez 1574)


 Mor Pedro de Malferit (Aielo de Malferit 1540 - Túnez 1574), defensant la fortalesa de Junes a la ciutat de Túnez de l’atac dels turcs. D’origen noble i al servici de les armes del rei Felipe II. Era oncle de Juan de Malferit, senyor d’Aielo en aquells anys.

lunes, 26 de agosto de 2024

Fa 200 anys... la font de la plaça.

 


L'any 1824 es construïx a l'interior del poble la primera font pública, a la plaça que a partir d’este moment, serà coneguda com a “Plaça la Font”. L’aigua provenia del naixement del brollador de Belitroies. Per aconseguir esta important obra hidràulica, edificaren una excepcional xarxa i alcavó per portar aigua potable al municipi, travessant bancals i carrers. 

Gràcies a les bones gestions de l’alcalde d’aquella època, Tadeo Castelló Alonso (1758-1840). Hisendat aieloner i advocat des de 1788, membre d’una de les sagues familiars més rellevants a Aielo en aquell temps. (Fotografia propietat de José Ramon Juan )