Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


domingo, 22 de enero de 2023

DONA I BURRETA. Per Mª Jesús Juan Colomer


Asunción Gandia Mora (1935- 1994), de joveneta, amb una vintena d’anys, asseguda a la sàrria de la seua burreta, a la dècada dels anys 50.

Natural, al seu medi, vestida amb el complement i tradicional davantal que portaven les dones de l’època per a no embrutar-se i protegir la falda, i un paraigües negre, per guardar-se del fort sol d’agost, o cobrir-se de les tronades estiuenques.

Tornava tranquil·lament del terme d'Albaida, segurament vindria de recol·lectar la collita d’estiu (garrofes o ametles...) a un bancal propietat de la familia. O d’algun comboi festiu o familiar. Tot era bo, per pujar al llom de la burreta!

Asunció estava casada amb Honorio Colomer Martínez. Entre els dos portaven la coneguda tenda de comestibles “Honorio”, al carrer Sants de la Pedra.

Les fotografies antigues deixen constància i ens ajuden a entendre, a sentir-nos més prop de la història que ens envolta, passada i present, immortalitzen instants quotidians, hui irrepetibles, deixant un testimoni excepcional, com aquest entranyable retrat. Imatge captada per algun aficionat a la fotografia o retratista ambulant, que ens rememora una manera de viure ja oblidada.

Arxiu Fotogràfic
Biblioteca Publica Municipal “Degà Ortiz i Sanz”.
(Col. Empar Colomer Gandia). 
Mª Jesús Juan Colomer (arxivera/bibliotecaria)
Programa sant Antoni 2022

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario