Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


viernes, 5 de marzo de 2021

LA GENERACIÓ DE 1921... 12.- Mª Dolores Belda Vidal. (05/03/1921 – 30/11/2000)


Naix al Barri les Eres, 20. Pares:  Miguel Belda Beneito (1890) i Mª Carmen Vidal Belda (1898).

Avis paterns:   Miguel Belda Borreda i Dolores Beneito Bataller. Avis materns:  Miguel Vidal Castelló i Josefa Belda Mira.

El pare de Dolores, Miguel, era jornaler i tenia una carteria (era el cartero), conegut pel malnom de tenta i la mare Mª Carmen treballava a la botelleria. El matrimoni tindria quatre filles: Carmen, Dolores, Pepica i Angelita totes naixerien al barri de l’Era on residien. Carmen, la filla major, es quedà a casa per a ocupar-se dels pares, i les altres tres germanes es posaren en amo des de ben xicotetes.

Dolores anà a treballar a una casa d’Alcoi. La família recorda una anècdota que ella sempre comptava “Un dia estant a Alcoi un tren li va passar per damunt de la cama com a conseqüència se li va quedar el senyal d’aquell accident”, Dolors solia mostrar-la la cicatriu per a explicar la dura infantesa i la fam passada en aquells temps. També va estar en amo a Aielo a casa de l’aieloner “Manuelico”.

Era una dona callada i reservada. Contrauria matrimoni l'any 1946, amb el jove Àngel Vicent Vidal, conegut com a Barrera o Maseros. Àngel, treballava al camp com a jornaler, i habitava a la Barceloneta, allí s’instal·laria el nou i jove matrimoni, en una de les tres cases que hi havia, formant un xicotet barri de gent treballadora als afores del poble.

Com totes les dones d’Aielo, tenia el seu domicili perfectament cuidat, emblanquinat i amb tets de geranis de variats colors que embellien la blanca façana de la residència familiar. De la seua unió naixeren quatre fills, dos xics i dos xiquets: Àngel, Filomena, Enrique i Maruja.

Dolores va morir a 79 anys, el dia 30 de novembre de l’any 2000, a la veïna població de l’Olleria, on es traslladaria després d’haver faltat el seu marit Àngel, per ajudar i estar vivint amb el seu fill.

 Hui compliria 100 anys!

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario