Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


martes, 29 de diciembre de 2020

RESUM DE L’ANY 2020 "Continuem regalant records d’abans i ara!". Per Mª Jesús Juan Colomer.

Especial 10 Aniversari del blog!!!. En aquest atípic i pandèmic 2020, complim 10 anys que un grup d’amics i amigues començarem aquest bonic projecte. Ens haguera agradat celebrar-ho per tot l’alt, però el covid-19 ha frustrat molts dels projectes preparats quedant al caixó per anys vinents.

Com administradora del blog, no he volgut deixar passar la data, i durant l’any he intentat publicar articles especials per celebra-ho, però marcadament han tingut un aire distint al que jo imaginava i preparava, al final estes publicacions han estat registrades pel moment que estem vivint de confinament i pandèmia, com la creació de l’ARXIU DEL CONFINAMENT (dedicat a les activitats desenvolupades en Aielo durant els mesos de confinament on els balcons foren els protagonistes), MASCARETA O CARASSETA? paraules nostres. Altres entrades dedicades a L’EXPOSICIÓ DEL 1R ANIVERSARI DEL PONT D‘ALLÀ BAIX, i crearem una nova ÇAPCELERA-10 ANIVERSARI, dedicada a l’estimat Pont.

També he publicat entrades al blog i al nostre facebook, de les poques activitats culturals desenvolupades al poble. He prosseguit ampliant els apartats clàssics i populars com la Fototeca, Racons i Moments del meu poble i joc de patrimoni aieloner.

Altres, com els apartats dedicats a les Festes de Moros i Cristians i Patronals, i festes de carrers i tradicionals, han quedat sense nous pots d’actualitat, degut a ser anul·lades totes per els motius que tots coneguem, cal comentar que algunes de les festes ja perdudes al santoral del poble, fórem recuperades pel veïnat, com el dissabte de Glòria i el dia de la Santa Creu. Recordarem i visionarem festivitats d’abans, gràcies als vídeos donats per Angel Balaguer “Divendres Sant de 2000” i “Cassoleta de 2009”, i els vídeos aportats per Ramon Navarro Tormo “Sant Llorenç 1990 i 1994”.

En aquest estrany 2020, parlarem de la cistella dels Reis, de neu i temporals, de festes i tradicions, de l’origen de les festes patronals, de dones i homes emprenedors, d’oficis i el desaparegut mantecao, de ceràmica, poesia, història, expressions i malnoms, del dia de la Mare, de llibres i lectures, d’actualitat i premsa, de la Creu de la Serratella, del Tambulló de les Mentires, dels 281 anys del Degà Ortiz i els 58 anys de la defunció de Miguel Ferrándiz, del cólera de 1885 i la Casa la por, i molt més i més... fins a 136 noves entrades. Gràcies als escrits de Fernando Goberna Ortiz, Encarna Torrijos, Imma Aparici, Josep Valor, Mª Jesús Juan, Mariló Sanz, Maruja Aparicio, Miguel Ferrándiz, Noelia Vidal, Oscar Vidal, Paco Juan Cháfer, Rafa Morant, Rvdo Andrés de Sales Ferri, Toni Barber, Ximo Juan-Mompó Rovira, i molts més de producció pròpia.

Fotografies de Cristina Aparici, Remi Belda, Rafa Morant i Rafa Ortiz, i les aportacions de l’Arxiu Fotogràfic de la BPM “Degà Ortiz i Sanz”.

Al nostre canal de yotube estrenarem 15 vídeos, alguns edició pròpia i altres cedits per bona gent: Angel Balaguer i Nieves Tarrasò, Ramon Navarro Tormo, Marcos Requena, Salvador Rico, Rafa Morant, Cristina Aparici i Rafa Ortiz.

Al llarg de l’any, són molts els veïns i veïnes que ens han deixat per a sempre, començant un nou viatge, a tots els nostres sentits records. Realce, entre tots, les figures de Vicente Vidal “cuernà”, president de festes, col·laborador, entusiasta i amic de Nino Bravo, i el metge, Electo Còrdova, 50 anys en Aielo com a sanitari.

Destaque d’enguany, la col·laboració d'Imma Aparici, amb la seua llibreta de tradicions, i a Remi Belda amb les seues interessants fotografies del poble, i l’esforç i bon fer de Rafa Ortiz amb els seus vídeos, Rafa Morant pel seu magnífic cartell de l’Home dels Nassos, de l’exposició del Pont d’Allà Baix, i cartell aniversari de Nino Bravo.

Agrair, com tots els anys, als col·laboradors, el seu esforç desinteressat per dur a terme aquest projecte, que compleix 10 anys de llarga vida, als nomenats i als no al·ludits. I a moltes més persones anònimes que estan a hi, poc visibles, però molt importants per dur endavant el blog. Mil gràcies a tots i totes!!!

Gràcies també a tot el professorat per utilitzar el blog d’història com una ferramenta més en la seua llavor educativa i acadèmica amb l’alumnat. Gràcies a seguidors i partidaris, als estudiants de tota classe i edat, a totes les noves persones que ens trobem per diferents motius, però sempre per la mateixa finalitat, voler saber sobre AIELO DE MALFERIT I LA SEUA GENT!.

Enguany, demane i desitge al nou any 2021, salut per a tots i totes, per a grans i menuts, i que el pròxim any siga millor.... i els reixos vinguen carregats!.

Bon Nadal 2020 i cap d’any 2021.

Mª Jesús Juan Colomer

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario