Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


domingo, 5 de agosto de 2018

V MOSTRA FESTERA 1967-2017:JOAQUIN CASTELLÓ COLOMER “BORREGUETA” 1928 - 2000




Homenatge al fester aieloner: 

JOAQUIN CASTELLÓ COLOMER
“BORREGUETA” 1928 - 2000


Joaquin, bessó de Carmen, va nàixer a lany 1928, eren fills de Joaquin Castelló Juan, borregueta, i d’Isabel Colomer Sanz, botja. Va Contraure matrimoni amb Brigida Bataller Vila a lany 1957 i desta unió naixeren dos filles, Maribel i Celeste.

A l’any 1962 va fundar la comparsa Mozárabes junt a un grup damics: Pepe Bobi, Salvador Mongera, Salvador Colomer, Jorge Beneito, Rosendo Sanz, Paco de Gandia, Emilio Castelló, Juan Egea, Juanito Batalla, Juan Carlista, Vicente Colomer, Carlos Martínez, Alfonso i Eliseo Ribera, Tiró, Salvador Satorres....

Era una persona amable, sempre de bon temperament i gran humor, fester fins a la medul·la, sempre el tindrem com exemple i model a seguir per la gran persona que era.

Com a fester ho va donar tot per a la festa, donant així una gran lliçó per a tothom. Va ser número u com a cap desquadra del bàndol moro, completa elegància i distinció, sempre majestuós i noble, i una diplomàcia de cap a peus.

Era mestre en instruir als altres en el noble art de ser cap desquadra, dell va aprendre el seu gendre Constantino Cháfer i també Jose Vicente Colomer, els dos van ser incondicionals continuadors de la seu incomparable destresa particular.
A la seua comparsa, actualment dissipada, va deixar una gran empremta i  el seu pas mai sesborrarà entre els components fundadors, amics, coneguts, veïns i familiars. Igualment el seu record perdurarà escrit en lletres daurades en el gran llibre dels festers aieloners.

Ximo va fer guió en una de les millors pàgines de l’important volum intangible que conta la història festera dAielo i que, dia a dia, i any darrer any, omplin el nom de nous festers que segueixen les petjades dels primers que deixaren un gran cofre ple de coneixements i saber fer.

A lany 2000, als 72 anys,  li perdérem el rastre per a sempre. Aquell baró delevada talla, enfundat en un distingit i elegant vestit moro, amb un fi turbant i espasa mora a la mà, que feia arrancar de manera espontània grans aplaudiments entre el públic assistent a la triomfal entrada de Moros i Cristians, ja no tornaria a desfilar pels carrers dAielo. Des d’aleshores en la triomfal entrada, al seu pas com cap desquadra, ja mai sescolta... Arriba Borregueta!!... ara ve Joaquinet de Borregueta!!...ara ve el millor capità!!.

Aquell moro de la “comparsa llimona” que durant més de 30 anys va desfilar tan solemne i cerimonial pels carrers, va agafar la seua gel·laba a ratlles i el fes roig per encetar un nou nivell.

Tot un personatge de la festa aielonera
en la figura de Joaquin Castelló, lhome i el fester.
 


Mª Jesús Juan
Lola Domingo
V Mostra Festera 1967-2017
HOMENATGE FESTERS

No hay comentarios:

Publicar un comentario