Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


sábado, 3 de abril de 2010

1898: Gent d'Aielo a les Guerres d'Ultramar

...



Aielo , en 1898, tenia al voltant de 2.900 habitants. Era un poble agrícola i sense massa preocupacions: els pagaments rutinaris, la distribució del sequiatge, la preparació de les festes o les obres en l'escorxador i fonts públiques. Per aquells anys existia una societat " La Sociedad de Socorros Mutuos Ayelenses " i la botelleria donava a conéixer els seus licors per tot arreu. En 1895, la Hidroeléctrica Ayelense s'havia posat en funcionament i l'electricitat estava canviant poc a poc l'aspecte del poble.

En estos afers es trovaba Aielo quan començaren les guerres a Cuba, Filipines i Puerto Rico. Guerres a l'altre costat del mar, a les que els joves d'Aielo, com els dels altres pobles, es tocà anar durant anys. Alguns es lliurarien però altres no. D'estos últims volem parlar, dels que van anar.

Volem posar-se, per un moment i sols en la imaginació, en el seu lloc, què pensarien, què farien...

El fet de hi anar els suposaria moltes experiències noves, algunes agradables i altres no tant. La majoria d'ells, acostumats a l'ambient secà d'Aielo, sense més, es trobaren damunt un vaixell, davant d'un extens oceà.

Per alguns seria la primera vegada que veurien tanta aigua junta. També seria una experiència l'arribada a noves terres, a un nou clima i prendre contacte amb nova gent, alguns amb un altre color de pell.

I sobretot desmotivats haver de lluitar, pelear, disparar contra uns enemics desconeguts. Seria dura l'experiència de deixar la família i el treball molt lluny per arriscar-se a morir per algo que a ells no els venia de cas.

No tinguem el nom de tota la gent d'Aielo que va patir aquelles guerres. No sabem moltes coses concretes sobre l'experiència directa d'aquells joves i és que, ¡ ja fa cent anys !. Però sí tenim referències d'uns pocs noms protagonistes en el seu moment; cadascú amb la seua història personal.

Mariló Sanz i Mª Jesús Juan



Extractat de " 1898. Gent d'Aielo de Malferit en la Guerra de Cuba, Puerto Rico i Filipines ", treball publicat al LLibre de Festes de 1998.



...

No hay comentarios:

Publicar un comentario