Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


sábado, 19 de febrero de 2011

“Aielo de Malferit. Geografia, història, patrimoni”






“Aielo de Malferit. Geografia, història, patrimoni” és un gran llibre, no solament per dimensions sinó per contingut i qualitat.

Vaig tenir l’oportunitat de llegir fa mesos l’esborrany. I ho considere un privilegi haver sigut de les primeres persones en admirar esta “recopilació de xicotetes històries del poble”, este conjunt de vides anònimes i no tan anònimes, que sumen la gran història que ara ha presentat Abel Soler, la nostra història, la dels aieloners.

Alguns passatges que Abel ens mostra són coneguts perquè ja estaven publicats en articles locals, la prova està en l’extensa bibliografia exposada al final del llibre, així com les continues referències en notes a peu de pàgina. Però molts altres passatges exposats no els coneixíem. Abel ha buscat, tret a la llum i plasmat en la seua obra, informació que fins el moment estava guardada als arxius més allunyats. Tal volta els més entesos en la matèria diuen que així i tot és una història incompleta, que falta molt per escriure. Potser siga cert, tot el que fem sempre és pot millorar. Fer una història d’un poble no és tasca fàcil, hi ha tants aspectes a investigar...i des de tantes fonts diferents... faltaria molt més temps per poder aprofundir i sobre tot més pàgines de llibre per poder plasmar-ho i així i tot, encara hi hauria opinions que veurien mancances.

Vaig gaudir de la lectura del llibre com si es tractara d’una novel·la. La història d’Aielo que ara ja tenim a l’abast em va enganxar des de la primera plana, des del primer capítol. Cada dia, com si fos una droga necessitava la dosi de lectura, necessitava saber com continuava el que havia llegit el dia anterior perquè cada capítol m’estava contant coses properes. Alguns aspectes els sabia, altres els tenia oblidats i en llegir-los els vaig recordar i molts altres més els desconeixia i va ser un plaer anar descobrint-los.

M’ha agradat llegir el contingut però en part ha sigut gràcies a la forma, a l’estil que Abel ha utilitzat per transmetre la història. Abel empra un estil senzill, directe que contribueix a que sentim el que llegim com molt proper. Fins i tot en ocasions se li pot dir que arriba a ser col·loquial. Este estil ben allunyat de tecnicismes, que pot resultar contradictori en un llibre seriós com el que ens ocupa i tal volta siga criticat per alguns, li dóna al contingut el valor afegit de fer-se entendre per tots i a més, ajuda a crear eixa espècie d’intriga novel·lesca que particularment a mi em va enganxar a seguir i seguir llegint .



19-2-2011, Abel Soler junt a l’alcalde Jose Luis Juan i la regidora de cultura Maribel Vicent en un moment de la presentació del llibre “Aielo de Malferit: Geografia, història, patrimoni”.


La part gràfica, les fotos que acompanyen el text, animen també a no deixar de costat el llibre. A més a més de les imatges que l’autor ha inclòs, fetes o seleccionades d’altres fonts per a l’ocasió, Abel ha tingut a l’abast un complet fons de fotos antigues del passat d’Aielo, el Fons Local de la Biblioteca Degà i Ortiz, aconseguit amb les aportacions desinteressades de molta gent del poble. L’autor no ha desaprofitat l’arsenal cedit i ha escollit les millors i més valuoses instantànies per il·lustrar el seu text.

És una opinió subjectiva, molt discutible, clar és. Llegiu vosaltres i opineu. Estic segura que en conjunt el llibre no vos defraudarà, es pot llegir escollint els capítols que més vos interessen, o de manera línial, com jo vaig fer, també podeu parar l’atenció en les fotografies que acompanyen el text i buscar el contingut que les acompanyen.

El més important de tot és que Aielo ja té la història en un volum i els aieloners curiosos que volem resoldre dubtes al voltant del nostre passat, ja podem tirar mà de la recopilació feta per solucionar-los. El llibre és un primer pas, un important pas, que tal volta en un futur pot donar peu a altres “històries” amb revisions, ampliacions o enfoques diferents. Tot serà vàlid per a Aielo i els aieloners.

Mariló Sanz Mora

12 comentarios:

  1. Mariló crec tens molta raó el poble d'Aielo necessitava un llibre com aquest, molt s'ha escrit sobre el nostre poble i crec hera necessari fer una recopilació de la feina feta i al mateix temps mostrar-nos molts més aspectes de la nostra història que desconeixiem.

    Des d'ací done l'enhorabona a l'autor d'aquesta joia Abel Soler i a tots els que de tant en tant ens mostren noves aportacions del nostre passat.

    Gràcies per eixa tasca i que continueu així sempre.

    ResponderEliminar
  2. Sobre el llibre publicat últimament sobre e nostre poble.
    Primer: fer notar la prepotència que supossa col.locar la fotografia del senyor Pinter en l`escrit de presentació. Mai es fá una cosa així, es poden ficar els símbols de l`Ajuntament, però la seua fotografia, aixó em sembla de una gran vanitat.
    Segon: el tractament per part d`Abel de les fotografíes, ja que en la major part de les mateixes no consta l`autor ni la procedència, i lo cert es que algunes son d`altres publicacions.
    tercer: la part del llibre d`investigació propia en arxius no es molta, i si llevem les fotografies aquesta es quedaría en poques págines.
    quart: com era d`esperar no hi ha en el llibre cap referència a la forma escrita surans segles Ayelo, i la realitat es que hi ha una data concreta en la qual es fa oficial la forma Aielo (anys huitanta).
    Tampoc trove en el llibre l`escrit de Abel en el qual explicara la gestació del llibre i els agraïments a tots els que l`han ajudat.
    No obstant reconec la tasca feta per Abel en lo que respecta a la recollida de la informació, i a l`aportació investigadora respecte a alguns temes del poble.

    FERRAN GOBERNA

    ResponderEliminar
  3. Jo també respete la teva opinió Fernando.

    ResponderEliminar
  4. TOTALMENT D'ACORD FERNANDO

    JNoxa

    ResponderEliminar
  5. I jo que mire la foto de la capçalera d'aquest blog i la de la portada del llibre i em sembla que es la mateixa però retocada amb colorets.Si no ha demanat permis seria de jutjat de guardia.

    ResponderEliminar
  6. A l'últim comentari que fa referència a la fotografia de la portada del nostre Blog hem de dir-li que, efectivament, és la mateixa i Abel Soler ens va demanar permís per a utilitzar-la al seu llibre.
    L'autora de la foto és Noelia Vidal i Abel la nomena al principi del llibre en l'apartat dels agraïments i de procedència de les fotografies.

    ResponderEliminar
  7. Veo normal que si un libro lo edita el ayuntamien to de forma gratuita, lleve un saluda del alcalde en ejercicio, en todas las poblaciones es asi.
    Fernando, tienes fijacion con el alcalde.
    En cuanto al libro, mi experiencia personal me lleva a decir que en ciertos apartados, se dedica a hablar sobre personajes del pueblo de una forma muy condicionada por no se sabe quien, se cuentas cosas de personas que son medias verdades y en ningun momento han acudido a las familias de esas personas a contrastar la informacion. Hay personas a las que deja en muy mal lugar, solo por el hecho de no haberse informado debidamente o haber contrastado la informacion.
    En cuanto al fondo de fotos de la Biblioteca, creo que al menos el autor deberia haber hecho mencion a las personas que desinteresadamente dejaron las fotos.
    Muy bien vuestra web y mal por el libro.

    ResponderEliminar
  8. A lo que se refiere Goberna no es al escrito del alcalde, que está en su derecho, sino a su foto, por eso le acusa de vanidad y dice que seria mejor haber puesto un símbolo del ayuntamiento.
    Y yo le doy la razón.

    ResponderEliminar
  9. Subscric les paraules de Fernando que fan referència:
    primer:La fotografia en la primera pàgina no és pròpia d'un llibre d'història, i remarca el caracter vanitós. Així com tampoc es adequat escriure en un llibre d'història els projectes de futur que té previstos però encara no són fets històrics.
    segon:el tractament de les fotografies sense procedència; a més de l'extranya selecció, en molts casos no van en consonància amb el text.
    tercer: Han aparegut errades d'impremta al no poder llegir certs pàrrafs del text en ordre adequat. Algunes errades en dates,si no estic mal informat en pag. 339 el palau -casa consistorial desde 2003 i no 2007.
    En general m'agrada llegir-lo aporta dades noves,es amé,ben escrit, però trobe a faltar més aproximació o coneixement de primera mà d'alguns temes tractats i no sols pel que diuen les fonts anotades.

    ResponderEliminar
  10. En el llibre el saluda de l'alcalde es dirigeix a nosaltres com aielencs. Algun assesor històric o lingüista podria explicar si és pot canviar el gentilici d'un poble tranquilament?

    ResponderEliminar
  11. un libro que cuenta la historia de los ultimos 30 años a medias, a base de rumores i rumorologia popular que todos hemos podido oir en cualquier lugar del pueblo y que el autor ha incluido com hechos ciertos sin contrastar las fuentes.
    Lo de no poner la procedencia de la mayoria de fotos me parece que es un desaire a las personas que han aportado las fotos a la biblioteca, ya que se tomaron la molestia e interer de prestar las fotos, podiais haber tenido el detalle de indicar su procedencia.
    Fernando Goberna, desde hace poco tiempo confundes lo historico con lo politico, lo del escrito y foto del alcalde sabes sobradamente que se hace en todos los libros financiados por organismos publicos.
    Tus odios politicos no tienen que cegarte tanto a la hora de valorar un libro, parece mentira de un historiador como tu, aunque ultimamente vengo observando que si las cosas no se hacen como tu esperas o deseas, te lanzas en tromba contra lo que sea.Vuelve a tus origines de historiador y deja de lado tu nueva faceta politica que te resta un monton de credibilidad

    ResponderEliminar
  12. Com a interessat en la història d'Aielo i lector atent de l'últim llibre d'Abel voldria entrar en el debat obert per F. Goberna en aquest blog diguen que comparteix algunes de les seues apreciacions i dissentisc en altres.

    Igual que Goberna, em sembla fora de lloc la foto del sr alcalde, perquè es tracta d'un llibre d'història i no del Llibre de Festes (on sí que estem acostumats a estes mostres de vanitat i de populisme polític).

    Les nombroses fotos que il·lustren el llibre, sobre tot les del poble, procedeixen majoritàriament de l'Arxiu Fotogràfic de la Biblioteca, i aixina ho fa constar l'autor al principi del llibre, pel que considere injustes estes crítiques. Sí pense que la majoria dels peus de fotos podrien ser millor i hauria haver-se'ls treballat més.

    Critica Goberna l'escassa investigació pròpia en arxius que conté el llibre i, efectivament, no hi ha molta. Peró este treball no pretén ser una tesi doctoral o un treball d'investigació; el mateix Abel en l'acte de presentació va dir clarament que es tractava d'un llibre de divulgació de la història d'Aielo, on havia recopilat els nombrosos treballs publicats en diverses revistes (Llibre de Festes i Almaig principalment) al llarg del temps i, fent un treball de síntesi, els oferia a uns lectors que d'una altra manera no accedirien mai a ells. Un motiu lícit i encomiable que deuria ser valorat més que criticat.

    Respecte al tema del nom del nostre poble, crec que Abel Soler fa una completa exposició de les diferents teories etimològiques sobre la procedència del nostre topònim (pag 30 a 37); i en concret en les pag. 31-32 conta amb detall la història de la normalització del nom Ayelo per Aielo des que Pompeu Fabra creà la normativa unificadora de la ortografia de la nostra llengua fins que s'aprovà el decret de març de 1988. Una mesura que a hores de ara em d'acceptar com a irreversible, per molt que li pese a Fernando.

    Té raó Goberna quan diu que no hi ha un apartat on Abel explique la gestació del llibre, però considere que això és una decisió personal de l'autor i que no està obligat a fer-ho, a diferència dels agraïments, que no deuen faltar en un llibre d'estes característiques que conta amb nombrosos testimonis de gent del poble. Estos agraïments existeixen i figuren al principi del llibre en la pàgina on també estan les dades de edició, maquetació, ISBN ...etc. És un llarg llistat de 25 persones on precisament el tercer lloc l'ocupa el mateix Fernando Goberna.

    Resumint, i per a no fer massa llarg este comentari, considere que estem davant d'un llibre imprescindible per al que vulga conèixer la història del poble, una bona síntesi del material publicat fins ara que també compta amb aportacions noves, un llibre gràficament molt atractiu, tant per la maquetació com per les nombroses i inèdites fotografies i, en definitiva, un treball que compleix amb el seu objectiu: divulgar la nostra història.

    Encara que, com totes les empreses humanes, podria ser millor. Per suposat, però això ho deixarem per als futurs historiadors de la nostra història.

    V. Egea

    ResponderEliminar