Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


domingo, 1 de julio de 2018

VA DE BOUS...


Vaquetes a la plaça Palau a començament dels segle XX. (AF Biblioteca. Col.lecció Juanjo Tudela)
Fa mesos rescatàrem dels arxius de premsa escrita un fet malaventurat que passà a l’Aielo de principis dels segle XX, es tractava d’un succeït emmarcat en la crònica negra de la secció periodística i que deixà trasbalsat els habitants del poble durant les festes de l’any 1935.  
Amb este article començàrem al blog d’història d’Aielo de Malferit http://historiadeaielo.blogspot.com/, una nova secció que pretén ajuntar tot allò que tingué lloc a Aielo envoltat de misteri, fets que ningú haguera volgut que passaren i que en el seu dia impressionarien els veïns. Cada dia el blog intenta superar-se, i intentant millorar-lo hem incorporat un traductor de molt fàcil ús per a convertir els textos a castellà i a més de poder veure videos i muntatges fotogràfics l’última novetat és la possibilitat de veure llibres complets i poder passar les fulles.
Hem pensat que este era un bon moment per rescatar de nou este succeït i traure’l a la llum, pensant especialment en la gent que no domina les noves tecnologies i no ha pogut llegir-lo. 
I  és que este article gira al voltant de la temàtica del que este any presentem: “Va de bous”.
El títol agrupa tres parts. Per una part està  el malaventurat fet abans nomenat ocorregut enmig d’un acte festiu de bous al carrer i per altra l’afició al toreig de l’aieloner Estanislao Mompó, conegut per molts. A la tercera part amb la qual acabem este bloc temàtic, transcrivim el relat homenatge que fa un amic a un altre, es tracta d’una carta escrita fa molts anys per Felix Llopis, El ti Felix, que escriu amb sentiment, notes biogràfiques del Roig d’Estirlao com era conegut al poble.

Al ti Felix se’l recorda a Aielo per la seua botiga, una botiga que tenia de tot i de les que ja queden poques, que estava  situada al carrer sants de la Pedra.  Mostrant este relat escrit pel ti Felix, fet en homenatge al Roig d’Estirlao, nosaltres aprofitem i també rendim un xicotet homenatge al Ti Felix, descobrint a molta gent la seua desconeguda faceta literària.


Mª Jesús Juan

Mariló Sanz
Publicat programa de festes 2011 


No hay comentarios:

Publicar un comentario