.
Ayelo de Malferit, 25-10-1925. Cerimònia de benedicció i col·locació de la primera pedra de les Escoles Velles pel Cardenal Benlloch. Al seu costat Mª Ángeles Belda, madrina de l'acte, i Bautista Aparici, padrí i donant del terreny. Darrere les autoritats civils, militars i eclesiàstiques que assistiren a l'acte. A la part esquerra de la foto, José Ramón Martínez "Maquinero", obrer al càrrec de la part tècnica.(*)
Discurs de Manuel Simó, empresari i polític d'Ontinyent, en l'acte de benedicció de la Casa Quartell de la G.C. (25-10-1925). Segons la premsa (Diario de Valencia 27-10-1925), " un bellísimo y ardoroso discurso, de matiz eminentemente doctrinal" en el que va mencionar a l'Exèrcit i la Guardia Civil "cuyas virtudes ensalzó con elocuencia arrebatadora, sentida y soberana".(*)
El Cardenal Benlloch dirigint unes paraules a la gent del poble i les autoritats presents després de beneir l'edifici. L'esdeveniment, un diumenge assolellat de la tardor, va crear una gran expectació en el poble i foren molts els qui anaren a presenciar-ho. 85 anys després l'edifici no existeix, i al seu lloc s'alça l'Auditori Municipal.(*)
Calabuig
(*) Les fotografies perteneixen a l'arxiu fotogràfic de la Biblioteca Degà Ortiz i Sanz d'Aielo de Malferit i van ser aportades per Juan José Tudela.
......oooOooo......
Si no teniemprou en el sants i les beatetes ara un cardenal i la guardia civil.No volies caldo pues tres tases
ResponderEliminarI parlant de tasses de caldo...si continuen fent en el blog el que han de fer, i parle al que ha fet l’últim comentari, tindràs més tasses encara. Un bon putxero es fa posant varietat d’ingredients i pense que en este putxero que és el blog, es mescla de tot. I si la recepta diu que s’ha de posar cardenals, es posen cardenals i prou. Al final un caldo ben gustós.
ResponderEliminarEstà bé que cada ú opine però el fet de mostrar-se en contra dels temes religiosos no canvia la realitat: que al passat els cardenals, guardia civils, santets i beatetes, ocupaven molt d’espai social i tenien influència en tots els aspectes de la vida.
ResponderEliminarAgrade o no agrade, és el que passava i el que s’ha de seguir mostrant.
Amb tant de caldo i tanta olla se m'està obrint la gana.
ResponderEliminar-Gana de saber cada vegada més coses sobre l'història del nostre poble i dels nostres avantpassats.
-Gana per conéixer història vinga d'on vinga i siguen qui siguen els protagonistes.
Per sort o per desgràcia formen i formaran part del nostre passat, encara que a algú li pese.
I tots deurien saber què:
Acceptar i respectar l'història passada és una manera de demostrar cultura.
Que pena que unes fotografies tant gràfiques e importants per a l’historia d’Aielo i la seua educació, tant sols siga contemplada per algú (1er comentari) d’eixa manera.
ResponderEliminarQue llàstima no saber valorar un esdeveniment històric com eixe, com a un poble tant xicotet com Aielo, acudiren tantes celebritats i totes acompanyades de la banda de musica d’Aielo, que en aquells anys tenien.
Et recomane estudies les fotografies i gaudeix de tots els detalls com el mostra el fotògraf... (edificis, vestimenta, solar, transport, els mestres i l’alumnat, i la malifeta de les banderetes i un llarg etc).
Per a mi després de contemplar la foto"la colocació de la primera pedra" si he de fer una valoració personal, com la teua, es que sobraven els militars i el cardenal. Que en la meua modesta opinió sols feien que figurar però no deixaven ni un reial.El treball el va fer el poble, els seus politics (de qui no es mencionen noms) i el merit el solar que va donar Bautista Aparici.
ResponderEliminarLa foto del "cuartel" mereix comentari apart.