Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


lunes, 23 de agosto de 2010

Carrers d'Aielo de Malferit, una nova secció del blog.

.



Vista d'Aielo de Malferit des del seu campanar (any 1986). Al fons es retalla la Serra Grossa.(Foto: Arxiu Fotogràfic de la Biblioteca Degà Ortiz. Ajuntament d'A.M.)



CARRERS D'AIELO DE MALFERIT


Analitzar els noms dels carrers suposa assabentar-se d’una part de la història que estos noms reflecteixen.

Trobem noms de personatges cèlebres d’Aielo.
Trobem nom de sants o als que se’ls professa devoció.
Trobem continus canvis de noms al llarg dels anys segons la identitat política del moment.
Qui eren? Què els va passar? Per què canviaren els noms als carrers?

Este estudi es basa en Actes dels plens d’Ajuntament celebrats a l’Ajuntament d’Aielo de Malferit des de 1885 fins 1990. Falten actes dels anys 1889, 1894, 1898, 1900 1907 i 1915 a 1919 1925-1926, anys en els quals tal volta va haver algun canvi que no hem pogut constatar. L’estudi d’arxiu es va fer l’any 1990 i el treball complet es publicà al llibre de festes d’eixe mateix any. L’article portava per títol “Nuestras calles: 1885-1990”.

Han passat molts anys des d’aquell estudi exhaustiu i calia ja una revisió.
I esta nova versió la intentarem ampliar en la mesura que siga possible, amb altres documents orals o escrits que en la primera edició no contemplàrem.

Este blog d’història d’Aielo de Malferit i esta nova secció és un lloc perfecte per presentar a poc a poc el treball actualitzat. Exposarem gradualment, començant pels primers carrers i places, l’anàlisi objectiu de cadascun mirant els diferents noms que han tingut des de l’inici. I ho farem de la manera més objectiva que es pot emprar, transcrivint literalment de les actes les cites on explica els seus orígens, els canvis patits i els motius pels quals es feren. Així podrem saber el perquè del nom que porten actualment i les altres maneres com van ser anomenats en el passat.

Esperem ens seguiu en esta sèrie onomàstica que comença hui per descobrir els carrers o les places que configuren Aielo i així seguint l’evolució de noms, fruit de la investigació arxivística, sabrem un poc més de l’evolució històrica que ens ha envoltat als aieloners des de temps passats.


Mª Jesús Juan i Mariló Sanz

No hay comentarios:

Publicar un comentario