Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


domingo, 6 de septiembre de 2020

RACONETS I MOMENTS DEL MEU POBLE... El Pont, el riu i els veïns.




Remi Belda, va aconseguir un any i un dia d’estiu qualsevol aquestes instantànies costumistes pròpies del món rural, actualment irrepetibles. Tres captivadors moments del matrimoni format per Rafael el bolillero i Dora, veïns del Fondo.
La primera imatge, el matrimoni descansa una estona asseguts a la barana del desaparegut pont d’Allà Baix, després d’una caminada per l’Horta Vella, per recol·lectar verdures i herba per als conillets, i recollir de vora al riu unes canyes per replegar la collita de garrofes i ametles o fer-les servir al domicili o altre bancal.


El segon retrat és característic, immortalitza una escena típica d’un jornaler amb la gorra per cobrir-se del sol, les arrugues del treball i del pas dels anys. El bracer, Rafael, descansa a la frescor de poqueta nit, escoltant el soroll continuo de l’aigua que baixa cavallera, neta i clara. Assegut uns minuts a la baraneta del Pont, agafa forces per a pujar l’empinada costera del llavador.


La tercera fotografia és un moment molt clàssic, moltes vegades mirat al nostre municipi. El marit Rafael, entrat en anys i amb el cabasset d’espart al muscle, carregat amb l'herba segada a l’horta. A continuació i darrere d’ell, la dona Dora, amb el grapat o manoll de canyes a la mà, fent l’efecte de garrot i la bosseta de plàstic, potser dins porte uns pocs caragols o alguna hortalissa per a l’arròs caldós tan popular a Aielo. Pugen, a poquet a poquet, l’empinada costera d’Allà Baix, costera que acostumen a baixar i pujar quasi tots els dies de l’any.
Remi, obtingué un reportatge on juga i immortalitza la tradició i el costum de la nostra població agrícola i d’abans, tot un exemple de gènere paisatgístic i retrat que domina a la perfecció.
El dia 12 de setembre de 2019, a conseqüència d’una fortíssima Dana, el riu Clariano s’endugué el pont d’Allà Baix, ja mai més la gent del poble descansarà o deambularà per aquest entranyable Pont d’Allà Baix.
Desolador 1er ANIVERSARI 2019-2020.
Fotografia Remi Belda Rico
Text Mª Jesús Juan Colomer

No hay comentarios:

Publicar un comentario