Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


miércoles, 23 de septiembre de 2020

EXPOSICIÓ "1R ANIVERSARI DE LA RIUADA QUE S’ENDUGUÉ EL PONT D’ALLÀ BAIX (12 setembre 2020)".

El dia 12 de setembre 2019 Aielo es despertava amb grans pluges, caigudes a la nit, i el desbordament del riu Clariano, a conseqüència de la intensa pluja caiguda, que amenaçava negar-ho tot.







Ara fa 1 any d'aquelles hores fatídiques, en les quals la por es va apoderar de moltes persones, el costum dels aieloners i aieloneres d’anar a veure la crescuda del riu al llavador, veure com pujava el nivell del riu, mirant els ulls del pont, com l’aigua anava tragant-se les hortes. Foren moltes les persones que van vorer en directe la desaparició del Pont. El fenomen meteorològic provocà molts danys materials al riu, a la Central de la Llum, a la Séquia Ampla, a les hortes i camins del terme… Un dels llocs més afectats i mai imaginat, va ser l’enfonsament del Pont d’Allà Baix, gran colp per tothom.

El Pont d’Allà Baix, una infraestructura artificial del segle XVI, que adoptaria la forma actual a partir dels anys 20 del segle XX, abans eren unes passarel·les amb taulons per a poder travessar el riu. Al llarg dels anys, diverses vegades, el pont s’ha enfrontat a la força arrabassadora de la natura, a temporals de magnitud considerables, a fenòmens de característiques inèdites, com la Gota Freda o Dana del dia 12 de setembre, amb unes aigües braves, convertint el nostre inofensiu riu de règim mediterrani i amb un cabal anual irregular i no massa significatiu, en un riu desbordat amb molta força que va arrasar el Pont i tot allò que trobava al seu pas.

Fa 1 any d'aquell dia, l’Associació Fent Foto Aielo i l’ajuntament d’Aielo de Malferit, des de la Biblioteca Municipal, hem volgut rememorar-ho amb l'organització d’una exposició. Reconstruïm el relat dels fets a partir d'imatges i vídeos recollits aquell fatídic dia, testimonis de la riuada. Una exposició en la qual són protagonistes les imatges dels desperfectes que ocasionà el desbordament del riu al nostre patrimoni emblemàtic. Estarà oberta al públic en horari de Biblioteca fins el mes d'octubre

#pontdallabaix1aniversari

No hay comentarios:

Publicar un comentario