Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


jueves, 2 de noviembre de 2017

TAULELLERIA FUNERÀRIA: ÀNIMES DEL PURGATORI.


A1
 Estos taulells de ceràmica de les ànimes del purgatori pertany al magnífic treball de Noelia Vidal “Un Patrimoni a descobrir: Ceràmica devocional, taulells ornamentals i paviment hidràulic d’Aielo de Malferit”, editat per l’ajuntament d’Aielo de Malferit, 2009. 

Noelia va trobar al poble tres peces molt semblants distribuïdes per diferents cases particulars d’Aielo, totes datades al segle XIX. Testimoniatge de la forta i arrelada devoció a les animetes del purgatori.

En el dia d’ànimes les campanes tocaven a difunts fins el migdia convidant a l’oració i al recolliment. Era dia d’anar a missa i resar per a que les animetes eixiren del purgatori i aconseguiren anar al cel, perquè de tots era sabut que les animetes, un dia com este, eixien buscant qui es resarà un parenostre dient: “a mi, a mi...”. 

Es creia amb devoció en totes estes històries al  voltant de les ànimes del purgatori... les ànimes dels difunts que eixien de les seues tombes i tornaven a casa seua a viure unes hores al costat dels seus familiars.
 Una tradició d’estos dies de recolliment i record dels nostres avantpassats difunts, es menjar la típica cofafa i cristina d’Aielo (sembla que la cofafa és un dolç  d’època dels moriscs). 
Antigament, el dia de Tot Sants, els xiquets i xiquetes d’Aielo els agradava anar al cementeri a menjar-se la cofafa i a jugar, i un dels jocs era arreplegar la cera que hi havia per terra i fer boles amb ella. 
Segons ens contava Dafne Valor Visvikis: 

"La meua àvia Maria Barber Barber, sempre ens contava que a la nit de la vespra de tots sants a Aielo de Malferit, quan ella era menuda, es tiraven coets per espantar els esperits dels morts i que no s'aproparen al poble. 

Només qui tenia un mort a casa eixe any deixava una espelma encesa per a que l'ànima trobara el camí de sa casa i es despedira dels seus abans d'abandonar el purgatori".

 
 Dibuix ingenu de les ànimes del purgatori segons la simbologia tradicional de l'època. 

A l'A1 i A2 el dibuix és igual, es veu una dona jove, nua de mig cos, entre flames amb les mans creuades i actitud de suplica o d'oració. Al seu costat hi ha un home amb barba, també nu de cos i amb una mà contra el l'altra mirant cap al cel de manera suplicant. 
A2
Al taulell A3 la dona amaga la cara darrere del seu braç i l' home que l'acompanya sembla més jove. 

Aquests taulells formats per una peça, estaven molt a prop dels cementeris i tot a la mateixa porta. 

També hi havia, en alguns casos, i fins començament dels calvaris. 

La devoció a les ànimes del purgatori està unida a la festa de Tots Sants i s'acompanya d'uns rituals com resos per les ànimes, encendre "palometes", posar flors als difunts...
 
A3 també porta sanefa, però en aquest cas està feta a trepa de color blau. 

Les orles dels rajols A1 i A3 formades per sanefes del segle XIX, van ser afegides amb posterioritat per Francisco Rollo, veí del poble. 

Els tres taulells tenen la següent llegenda:

ROGAD POR NOSOTRAS. 
A3

 (U) Aielo de Malferit, diverses cases particulars.
(Cr) Segona meitat del s. XIX.
(M) Un taulell de 20 x 20 cm.
(C) Groc, taronja, blau i manganès.
(O) El taulell Al porta al seu voltant una composició seriada de color blau cobalt.

Noelia Vidal Belda

Un patrimoni a descobrir: 
ceràmica devocional, taulells ornamentals

i paviment hidràulic d’Aielo de Malferit.

Ed. Ajuntament d’Aielo de Malferit, 2009.

Col. “Biblioteca Degà Ortiz i Sanz” núm 5



No hay comentarios:

Publicar un comentario