Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


viernes, 10 de noviembre de 2017

JOC PATRIMONI: Detall núm 4. Resposta: Casa de Más




Pareix que els tres detalls proposats les setmanes passades han estat un poc complicades. Hem presentat tres detalls de la mateixa façana, i degut a que ha resultat difícil la localització de la casa per part de tots vosaltres, sembla que ha segut el tercer detall, una mènsula de baix d’un dels balcons el que ha donat les suficients pistes per resoldre el joc, i descobrir entre tots, quina es la casa proposada per al joc “Descobrim el nostre patrimoni”.

Tots els detalls plantejats: cara d’aigua (baixada de canaló), cara de la dona (en la llinda de les finestres), i les mènsules dels balcons, es troben a la mateixa façana, casa de Francisco Más, casa cantonera entre el c/ del Mig i c/ Sants de la Pedra.

Si fem un poc d’història i mirem endarrere, pararem en Francisco Más Julià (1826-1899). El tenim documentat en esta casa a 1841, quan segurament es va establir al poble procedent d’Albaida, d’ofici tractant d’animals i llaurador.

Francisco es va casar a l’any 1840 a l’església d’Aielo, amb l’aielonera Camila Bernabeu Satorres. A l’any 1842 tingueren el fill Francisco, nascut en esta casa, però inscrit al c/ Sants de la Pedra. Sembla que l’entrada principal a la casa en aquells anys era per este carrer, deixem obert la interrogació per a futures investigacions de com ha anat evolucionant esta residencia.

Seria cap a l’ultima dècada del segle XIX quan Francisco Más Bernabeu casat amb Josefa Juan Belda, realitzaria una important intervenció en la façana, remodelant la imatge de la casa i donant-li un nou aire, afegint l’ornament  que vengem actualment, dotant-la amb balcons artesans. A tota la construcció afegiria les quatre cares de les dones mitològiques que adornem la llinda de les finestres principals de la primera  planta, confeccionades amb moles d’escaiola, de moda en aquells anys, i que podem trobar a moltes cases importants de València, o les mènsules de terracota dels balcons decorats amb motius radials.

Si continuen observant la façana, descobrirem que l’ultima planta te unes dimensions menors en relació a les altres dos, però es una superposició de la primera planta en escala reduïda, i detectem també  la reducció proporcional en els balcons i mènsules, i curiosament comprovem que els balcons no son del mateix estil.



Tot un domicili d’estil burgès, és magnífic,  cal recrear-se mirant-lo quan passem pel seu costat, tant la cara de la façana que dóna o mira al carrer del Mig, on actualment te l’entrada principal, com la part que recau al carrer Sants de la Pedra.

El net, Francisco Más Juan,  va contraure matrimoni amb la mestra Na Adela Juan Requena, per a tots i amb molta estima Dª Adelita la mestra, filla de l’organista José Ramón Juan Cerdà. Actualment la casa continua sent propietat d’este llinatge.

Mª Jesús Juan Colomer

No hay comentarios:

Publicar un comentario