Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


jueves, 16 de noviembre de 2017

AFRICAHUGS, L’OBSESSIÓ PER MOSTRAR-TE ALTRA ÀFRICA




Ja ha passat més d’un any. Concretament, quan estareu llegint aquest article, hauré estat 1 any, 2 mesos i 13 dies ( coincidint en el dia de l’ ENTRADA de Moros i Cristians, el 5 d’agost ), i  visitat 15 països d’Àfrica Subsahariana, 11 d’Àfrica de l’Oest i, de moment, 4 d’Àfrica Central. A l’hora de donar un cop d’ull al que redacte, estaré aprenent i compartint amb gent de República Democràtica del Congo. I en cada país que visite, en cada família que conec, en cada experiència viscuda, em venen aquestes i altres reflexions a la ment:
-    Àfrica és el continent més ric de la Terra, pel que fa als recursos naturals i minerals. Cada dia, ixen dels ports d’Àfrica: Lomé, Côte d’Ivoire, Accra, Lagos, Douala, Conakry…tones i tones de minerals, alumini, petroli, diamants, or, coure…direcció als països Occidentals, per alimentar les nostres necessitats, els nostres luxes, el nostre benestar.
Encara tinc present aquella imatge a Conakry. Escoltava el so característic d’un tren a la llunyania. Encara construït per les antigues colònies, la funció no ha canviat gaire. Un tren carregat de recursos naturals, siga alumini, ferro, coure…tocava port amb la complicitat de les elits corruptes africanes. Les corporacions occidentals operen amb una facilitat que preocupa, que fa vergonya, que crea impotència. Mentre, la gent local alça la mirada per veuen com les seues riqueses continuen sent espoliades, sense opció a la revolució, sense poder alçar molt la veu. Els governants han estat escollits i avalats per les grans potències, siga França o els Estats Units, per a crear societats policials, on la llibertat d’expressió està limitada, coartada, esbiaixada.




Per als que heu anat seguint la web AFRICAHUGS (WWW.AFRICAHUGS.COM) , tal vegada encara recordareu aquella imatge colpidora on tinc entre mans un diamant brut d’uns 20.000 €. El propietari o encarregat d’aquell negoci era un home originari de Sierra Leona. Feia més de 30 anys que treballava a Conakry. Ens contava orgullós que, als inicis del seu treball - mediador de diamants entre client i mineria-, havia anat a estudiar l’ofici a Israel. Els jueus havien sufragat en la seua totalitat els costos dels estudis, així com el viatge i manutenció.  Al finalitzar, ja amb els coneixements necessaris, estava més que preparat per tornar “a la base” i fer, el que se suposava que havia de fer. Seguint amb eixa felicitat característica de l’innocència, ens mostrava factures per valor d’entre 150.000 i 250.000 $. La pràctica totalitat dels clients són dels Estats Units i d’Israel.
Wole Soyinka, escriptor nigerià i premi Nobel de literatura en 1986 ens escrivia, “als poders estrangers i les companyies transnacionals els encanta fer tractes amb els dictadors ja que, els contractes es signen molt depresa, amb menys control institucional i, és d’interès del dictador d’ajudar als estrangers “a mantenir als locals en ordre”, mentre que la riquesa de la nació es espoliada, la terra contaminada mitjançant l’explotació mineral, els pous de petroli destrueixen la flora i la fauna, els estanys de pesca tradicional contaminats, els ocells cauen morts mentre malalties pulmonars debiliten la vitalitat de la gent (2013)”.  Àfrica és, avui dia, el millor exemple d’explotació, espoli i oblit per part de la comunitat internacional.
-    A Guinea Bissau, mai oblidaré Cisaltina Ie, una emprenedora de cap a peus. A l’edat de 38 anys havia construït per ella mateix, una gran casa familiar a l’ïlla de Bubaque, on vivia una famía de 12 persones . Tot i no tenir estudis superiors, disposava d’unes estratègies de gestió i una visió empresarial sorprenent. Baix les seues ordres, un grapat de pescadors eixien cada dia a la mar amb les canoes i motors que ella mateixa, amb esforç i disciplina havia comprat. En una de tantes converses que tinguérem, Cisaltina ens deia que, tot i que el negoci no li anava malament, ( dins els estàndards de país : no hi havia llum ni aigua a la casa) tant el gòvern, com les organitzacions internacionals no li donaven ajuda de cap tipus. Al seu parer, també al nostre, Guinea Bissau o Àfrica necessiten de polítiques serioses de creació de riquesa interna, de recolzament als emprenedors i acabar en el cercle viciós de la caritat.







- Sierra Leona fou un país que em va cridar molt l’atenció. Vaig llegir que, si foren capaços de repartir equitativament la riquesa produïda pels recursos naturals, arribarien a un PIB com el d’Alemanya. Pensaríem,   si mai hem visitat el país o conegut la seua gent, gent comú, del dia a dia, que és única responsabilitat d’elles i ells la situació dramàtica en la que viuen. Això pensava jo fins que vaig visitar la segona ciutat de Sierra Leona, Bo.
Amb el mestre Mr. Kpandisiah Swaray, ens disposàvem a visitar la seua família d’oritge a Perie Bo, un poblet molt humil quasi a la frontera amb Libèria. Per arribar allí vàrem agafar un autobús de Freetown, la capital, fins a Bo, la segona ciutat de Sierra Leona. Mentre esperàvem el següent transport, prop de la rotonda més gran, vaig assistir a un espectacle que hem va cridar especialment la atenció. A un extrem de la rotonda, parlant amb gent de la zona, em digueren: - espera ací i veuràs que passa. al cap d’uns minuts, grans cotxes 4x4 de 50.000 $ que pertanyien a grans ONGs internacionals i altres organitzacions de cooperació oficial, conduïen per una part de la rotonda direcció als poblets o àrees de risc per ajudar a la gent. Però, per l’altra part de la rotonda, observava atònit com, grans camions de companyies mineres dels mateixos països que les ONG, anaven de camí a les mines per extraure, per espoliar,-  i ací tot el sentit de Wole Soyinka-, tot l’or, diamants, i altres recursos minerals valuosos de la zona. 



Compartisc amb vosaltres aquesta informació per a la reflexió. Per cada 30.000 $ que rep Àfrica en ajuda humanitària, programes del FMI o el Banc Mundial …, cada any ixen d’Àfrica 192.000 $ en evasió fiscal d’empreses transnacionals, beneficis de companyies multinacionals, efectes del canvi climàtic, tala il·legal d’arbres…( https://www.youtube.com/watch?v=iS-gspQhIXE
-    Àfrica és natura. Àfrica és convivència amb l’entorn. Àfrica és respecte i cura del medi ambient. El millor exemple d’aquestes frases el vaig comprovar al conèixer a Tia Donkor, una dona molt humil que vaig trobar a Bobikuma, un poblet situat a la regió central de Ghana. Amb una paciència i pedagogia envejables, barrejant l’angles, francés i twi ( llengua local de Ghana), ens va donar una lliçò magistral de com la natura pot donar resposta a malalties del cos, i l’ànima. Al seu voltant tenia tot un espectacle de fulles, trossos d’escorça d’arbres tropicals, bullit a partir d’arrels…Tia Donkor era prou coneguda, no solament en la zona central de Ghana, també a Accra, la capital. Segons ens comentava, eren molts els metges especialitzats en herbes medicinals, els que anaven sovint per a comprar els seus productes i preparats. Aquests metges aplicaven una teràpia mixta entre la medicina ortodoxa/occidental i la tradicional. Aquests metges no es deixaven exclusivament per l’us i abús de pastilles o càpsules. Segons Tia Donkor, aquests metges escoltaven també i sobretot la natura, les seues propietats, els seu potencial i beneficis naturals.




I hem pregunte si també a Occident existeix la mateixa qualitat melòdica en la natura que en aquestes regions d’Àfrica. La medicina tradicional persegueix els mateixos objectius que la medicina occidental? Què passaria si es fomentara més l’us de la medicina tradicional a Occident?  Per què es coneix tan poc la medicina natural africana i els seus efectes? 
AFRICAHUGS, el projecte que porte entre mans, tracta de fer conèixer altra Àfrica, de mostrar exemples de gent perfectament capaç de gestionar el seu futur, de fer entendre que, els països de l’Àfrica sub saharaiana són dels més emprenedors, perquè no els queda altra per a enfrontar-se a aquest món desigual. Segons l’informe de l’agència “Approved Index”, http://www.approvedindex.co.uk/, entre els 10 països més emprenedors del món, 4 són africans.
D’altra banda, l’ànima d’AFRICAHUGS és l’educació, perquè ahí està base, el fonament del canvi estructural d’una societat. Malauradament, totes les escoles públiques que he examinat fins ara tenen grans deficiències de fons i de forma. A tots els països de l’Àfrica visitats, es repeteix la mateixa cançò. Existeix una escola privada molt, molt cara, destinada a uns clients molt particulars, mentre que la pràctica totalitat, la resta, els que els queden fora, als marges, van a l’escola pública. No estic, evidentment, en contra de l’escola privada. Clar que cadascú/una pot escollir aquell producte que mes li convinga. Hem preocupa, quan el desequilibri, la diferència entre uns i altres es més que considerable, a nivells de denúncia internacional. 
Quan visitem les escoles, ho fem desde 3 perspectives diferents, però amb el mateix objectiu de base: despertar la consciència social, la participació activa, la implicació en societats i organitzacions veïnals, per defendre, com a futurs ciutadans, l’estima pel país, la valorització dels productes locals, l’amor als seus sense importar grup ètnic.  



1. The Hugging Sessions, un gran abraç de ràbia, de còlera, però també de futur, d’esperança, per demanar,
-El respecte d’Àfrica, ja està bé d’espoliar els seus recursos naturals.
-Mostrar una imatge positiva, estem més que farts que les imatges d’Àfrica siguen sempre les mateixes: xiquets amb el ventre inflat, gent caminant descalça… esperant a ser salvats per un/a blanc/a bò. Àfrica està plena d’altres històries d’èxit personal i col.lectiu, de gent com tu, com jo, que s’alça cada dia per anar a treballar, que desitja un futur millor per als seus infants, per a la seua família; guerres magnificades pels grans mitjans de comunicació occidentals. Per al que no ha visitat encara Àfrica sub sahariana, pensaria que ací estan tots pegant-se tirs sense sentit; malalties catastrofistes que semblen incurables i que, innecessàriament, reclamen la intervenció ja planificada de moviments internacionals, amb tot el benefici econòmic que els pot reportar;
 - el canvi estrutural. Més enllà de la caritat, Àfrica necessita honestedat. Creació de treballs dignes i justícia social
 -Creació de valors de ciutadania global. En un món cada vegada més interconnectat, les matèries primeres, els recursos minerals… viatgen amb una facilitat i rapidesa sense precedents. Mentre que els humans, aquells posseïdors d’eixes riqueses, necessiten processos impossibles de burocràcia, enganys, estafa i maltracte.





2.The Singing Sessions, Cançons africanes amb força, a mode de LIBDUB, per a repensar Àfrica. Artistes com Tiken Jah Fakoly, Lucky Dube, Alpha Bondly…són cantats exemples d’aquesta secció.
  3.The Ridding Sessions, lectures africanes com “Afrique mon Afrique”, de David Diop, per despertar la consciència del panafricanisme, l’amor i el vertader respecte a mama Àfrica.

Fins ara he visitat, unes 12 escoles. En cada escola faig una xicoteta contribució econòmica amb el suport i ajuda de tots i totes vosaltres. Després d’escoltar atentament a la direcció, al claustre de mestres, més que portar de fora, fem la despesa ací, per crear riquesa i donar treball. Aprofite a tots i totes els que heu col.laborat, bé mitjançant el compte corrent o compartint el que pose a les reds socials, per a que arribe lluny, ben lluny el missatge de que ALTRA ÀFRICA ÉS POSSIBLE, per obrir Àfrica al món.
Ús convide des d’ací i ús anime a que s’aprofiteu d’aquesta oportunitat, de poder crear vincles d’unió amb els pobles d’Àfrica. Escoles, Associacions, persones, tot aquell ésser humà o col.lectiu que vulguera establir amistat, projectes, visita, correspondència, agermanament….estic més que disposat a fer el que calga per a que es realitze. Sou i sereu sempre benvinguts i benvingudes a visitar AFRICAHUGS, humil però ambiciós projecte educatiu que vaig començar el 23 de maig del 2016. Podeu enviar a africahugs@gmail.com, qualsevol suggerència.



El meu nom es Vicent Domingo Sanchis, veí d’Aielo de Malferit. He estat 13 anys treballant a l’escola pública, 5 anys en la direcció del CEIP “Rafael Juan Vidal” d’Ontinyent. AFRICAHUGS és un projecte pensat i repensat, amb objectius i metodologia clars. Se ben bé que vaig molt contracorrent. No obstant, mentre tinga energia i suport per la vostra part, seguiré endavant amb il·lusió i motivació. No es tracta de caritat, es qüestió de justícia.
                                                                                                                                   Amb estima,
Yaoundé, a 31 de Maig de 2017
Programa festes 2017

No hay comentarios:

Publicar un comentario