Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


domingo, 22 de octubre de 2017

JOSEFA COLOMER I LA GENERACIÓ DE 1921 (BIOGRAFIA DELS XIQUETS, RESUM I PDF)




Exposició homenatge a qui va ser la primera bibliotecària d’Aielo de Malferit, Josefa Colomer Sanchis. Dedicada als 96 xiquets que formaren aquella generació que va viure destacats moments històrics de la vida quotidiana d’Aielo. 
Un xicotet homenatge que li tributa l’Ajuntament d’Aielo de Malferit  a una dona dedicada completament a les dos biblioteques que tenia Aielo a partir de l’any 1952. Amb motiu de la seua pèrdua al maig de l’any passat, i que s’ha concretat en diverses activitats i projectes. 

Instal·lada a la sala d’adults de la Biblioteca, del 7 d’abril al 30 de juny de 2017. 

La coordinació, disseny, estudi històric i texts ha estat a càrrec de Mª Jesús Juan (bibliotecària/arxivera) i el muntatge dels vídeos que complementava la mostra, han segut preparats per Rafa Ortiz. El treball de base fet per aquesta exposició va consistir en un estudi de camp profund entre totes les famílies, una investigació que ens ha dut a consultar molta documentació de l’època, entrevistes per conèixer la vida de cada xiquet i plasmar totes les vivències en un context urbà i local d’Aielo.

L'exposició constava de dos seccions clarament diferenciades:

1)-Una dedicada al poble i la seua historia, narrada cronològicament i començant a l’any 1921, any de naixement de Pepica, mostrant tota una època i un recorregut per la història i els moments més destacats d’Aielo de Malferit.

2) La segona, dedicada a tots els xiquets i xiquetes que naixeren a la any 1921, amb objectes i fotografies personals prestades per les famílies. Realçant el panell dedicat a Josefa com a bibliotecària d’Aielo, recreant la seua taula de bibliotecària, amb les fitxes, segells i llibre de registre que utilitzava, una mostra d’objectes particulars, manualitats, labors, fotografies....etc. Articles publicats sobre ella o escrits confeccionats gràcies als seus records i ajuda, distintius de les associacions locals i reconeixements de l’ajuntament d’Aielo de Malferit.


Per completar l'exposició es podia visualitzar un parell de vídeos: el principal vídeo, dedicat al poble d’Aielo, on es rememorava a tots aquells xiquets de la generació de 1921, i un segon vídeo confeccionat amb entrevistes a gent del poble que parlaven i comentaven la figura de Pepica i la seua tasca com a bibliotecària. La mostra va resultar interessant per conèixer la vida d'una dona senzilla que va compartir la seua vida amb tot el nostre poble. 


Es complementava tot amb unes refotografies “Aielo d’abans i d’ara”, realitzades amb fotos antigues de l’arxiu fotogràfic de la Biblioteca i fotografies actuals del poble.


El muntatge de l’exposició tenia per objectiu explicar d’una manera pròxima uns fets reals, unes vivències pròpies viscudes per tots estos xiquets i rendir-los el merescut homenatge.
Visitada per un alt nombre de veïns i familiars, i pels distints centres escolars del poble. Tots els assistents reconegueren la llavor de Pepica Colomer, i els duríssims temps que visqueren la totalitat d’aquells xiquets.


Les vivències de tots ells donen testimoni d’una època i un Aielo d’abans, xiquets que nasqueren i visqueren a cases humils o de més havers, de famílies tradicionals. Les seues fotografies ens mostren el poble d’Aielo de Malferit i la seua gent d’abans... aquell carrer com era,  aquella casa que s’enderrocà, la feina del dia a dia, l’escola, la casa, el camp... llocs i racons plens de vida... Aielo de Malferit.

Les fotografies exposades mostren imatges d’aquets xiquets que naixeren en temps del regnat d’Alfons XIII, retrats que evidencien un Aielo d’abans amb la seua gent, veritables protagonistes, en el seu entorn domèstic i urbà. Son un testimoniatge vivencial del que va suposar aquesta època de la nostra història contemporània.

Mª Jesús Juan Colomer 
Exposició: 
JOSEFA COLOMER I LA GENERACIÓ DE XIQUETS DE 1921
7 d'abril al 30 de juny 2017



No hay comentarios:

Publicar un comentario