Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


sábado, 21 de octubre de 2017

JOC PATRIMONI: Detall núm 3. Resposta: Escultura de balcó







RESPOSTA: 

Esta vegada presentem un ornament del balcó de la casa del C/ Sant Antoni, 1. Este element arquitectònic, son dos mènsules en forma i figura de xiquet, que sostenen el balcó de la casa propietat dels “trenetaris”. 

El balcó estava fet del mateix material que les figures, encara que actualment, el balcó sembla molt transformat de com seria originàriament, degut a un succés ocorregut als anys 70-80 en produir-se una solsida en el palau, enfonsan-se i caient al carrer una part de la paret,  desgraciadament va afectar al balcó destruint-lo, per sort les figures dels dos xiquets no van sofrir cap destrossa, els propietaris les mantindrien però el balcó ja no el reconstruïren, afegiren un nou balcó del material de moda d’aquells anys, alumini. Les modificacions fetes a la fatxada no afectaren a l'estil original de la casa. 

L’autor i propietari de la casa a primeries del segle XX, Joaquín Barber Castañeda (1893-1950) casat amb Isabel Barber Ferre (1893-1954), era obrer del poble, minuciós i artesà en el seu treball. Es clar, que a la seua casa també voldria donar-li un toc de distinció com feia a les cases dels demés. La fatxada esta meticulosament treballada, crida l’atenció pel seu ornament estucat, començant al primer pis fins a la teulada i conté elements singulars com són els búcars de damunt de les finestres o els preciosos rosetons.

Joaquin va conèixer l’ofici d’obrer de la mà del seu pare, que com ell, era un obrer manyós. Els dos van tindre molt a vorer en el desenvolupament urbanístic, entorno i fisonomia arquitectònica de les cases del poble. Este artesà de l’obra es va especialitzar en utilitzar i crear diferents elements de construcció per a compondre, de manera més pràctica o més artística, fatxades, habitacles, finestres, voladis, cornises i les finestres redones i ovalades dels terrats. Per a fer-les emprava uns moles i un formigó o algeps especial que mesclava amb arena i terra per fer mes dur el material, muntava grans andamis de fusta i cordes, eren ajustats a les fatxades en forats estretegis fets a propòsit, alguns d’ells encara es poden vorer en velles cases i en qualsevol altra obra de construcció, era un bon i reconegut obrer de cases. Dominava l’ús dels diferents materials de construcció...

Si passegem pel poble podem observar moltes de les seus obres a les fatxades de les cases, com la magnifica casa de Victor Reig, al c/ Església. Joaquin també va ser el constructor dels tres panteons que tenim al cementeri d’Aielo, que pertanyen a les famílies Belda, Juan i Sancho (Capella Municipal). Des d’ací un xicotet record també a estos dos grans obrers, pare i fill, que han deixat empremta al nostre poble.

Mª Jesús Juan

No hay comentarios:

Publicar un comentario