Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


lunes, 30 de octubre de 2017

FONS LOCAL: Esqueles de defunció



Florentina Sanz Vidal, 1915
La Biblioteca Pública Municipal disposa d'una nombrosa col·lecció d’esqueles de defunció i recordatoris mortuoris de les persones d’Aielo. Abarca des de començament del segle XX fins a l’actualitat. Son documents de gran valor per conèixer i per a l’estudi de la vida quotidiana del poble i la seua gent.

Esta col·lecció constitueix una font d’informació per a la recerca genealògica, amb detalls sobre la data de la defunció, la professió del difunt, l’estat civil, la relació de fills, germans ….
 
D. Joaquin Belda Domenecg, 1925. Empresari. Recordatori del tecer aniversari del falleciment a l'any 1922
 
Maria Belda Soler, 1924, recordatori del primer aniversari de la defunció, 1924.
També aporta informació sobre la iconografia religiosa dels recordatoris de la primera meitat del segle XX, és molt variada: imatges de la Mare de Déu amb Jesús de xicotet, verge mirant el Sant Sudari, la Dolorosa, Pietat, Jesucrist crucificat, creus, resurrecció de Llàtzer, etc. 

Esta costum dels avisos mortuoris va aparèixer a mitjans del segle XIX, popularitzant-se a principis dels segle XX. Era una pràctica que inicialment estava únicament reservada a les famílies benestants. Poc a poc esta costum es va anar estenent també a totes les capes socials. Per a comunicar la defunció d'una persona a través d'un paper imprès.

Dª Maria Ferri Insa, 1925

Hui, hem seleccionat i escollit estes cinc esqueles, pel seu valor i antiguitat, que recullen la mort de persones conegudes i relevants al poble.




D. Pascual Mercader Vallier Tudela y Garcia-Alessón, Marques de Malferit y de Mercader, Grande d'España, Cofrade del Santo Cristo de la Salud, Capitan de Caballeria, 1965.

No hay comentarios:

Publicar un comentario