Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


domingo, 2 de julio de 2017

CARRER SANTS DE LA PEDRA 1995-2015. 20 anys de festa (3 – 5 de juliol de 2015)




20 anys que uns desaprensius robaren el retaule de ceràmica del carrer,

20 anys que el carrer es va indignar,

20 anys que tornàrem a ser veïnat i prendre decisions comunes,

20 anys de tindre voluntat en continuar allò que heretàrem dels nostres avantpassats!!



Moltes vegades hem contat el motiu de la pèrdua de la festa del carrer, festa importantíssima al calendari festiu del poble, perquè de tots es sabut que els sants de la Pedra són els protectors dels camps, de les pedregades i les tronades, Abdón i Senén, són venerats a tota la franja del Mediterrani. Al nostre poble, la festa era costejada pels festers del carrer, i al següent diumenge reemborsada per l’ajuntament, és a dir, Aielo poble de llauradors, se li demanava protecció als Sants i es feia festa gran dues vegades a l’any.

 
A banda, i durant tot l’any, hi havia costum d’acudir a encendre la llanterna dels Sants de la Pedra, cada vegada que apareixia per l’Estret d’Aielo o el Malpasset un temporal de trons i llamps. I moltes vegades més, hem contat per què la recuperàrem al complir els 20 anys mantinguem-la i lluitant contra totes les dificultats i contrarietats que acompanyen l’organització d’este tipus de festes de carrer, hem explicat sovint que decidirem celebrar-lo com calia “tirant el burro per la finestral”. Per a nosaltres, la junta organitzadora, lo principal de la festa i per damunt de tot és la gent, i al nostre veïnat dedicàrem la principal activitat d‘esta commemoració, al veïnat d’ara i al d’abans. Que millor homenatge als avantpassats que recordar-los amb una exposició a l’aire lliure, convertint les façanes de les cases amb una gran sala d’exposicions i omplint el carrer d’antics retrats de nuvis, retrats de famílies al complet, de xics joves, de noces, de xiquets....?  Va ser tot un luxe caminar i passejar pel carrer contemplat una gran exposició on tots eren protagonistes!!. I així queda la crònica d’este esdeveniment grandíssim per a la història del carrer. 
 
El divendres 3 de juliol, a les 20’30 h. inauguràrem la gran exposició fotogràfica VEÏNS A LA FRESCA, dedicada al retrat de les persones que han viscut o viuen al carrer sants de la Pedra. Amb la inauguració de la mostra fotogràfica, començàrem els actes d’un cap de setmana que prometia. Inauguràrem, acompanyats pels veïns del carrer i poble en general que no volguérem perdre’s esta iniciativa nova al poble i un primer pas per organitzar altres exposicions temàtiques, any darrer any, perquè són 20 anys d’activitats festives, però tenim força per a 20 anys més. Ens acompanyaren en l’acte, els dolçainers d’Aielo, compromesos en una festa tant arrelada a les terres valencianes. I després de sopar va haver CINEMA A LA FRESCA, al mig del carrer i tothom amb la seua cadira com es feia abans, gaudirem de la projecció del documental 20 ANYS DE FESTA, 20 ANYS DE HISTORIA. Resum dels vint anys de festa, produït gràcies a les gravacions del veí Rafael Ortiz Mora, que durant estos anys ha anat enregistrant totes les activitats organitzades per la junta. 

En pantalla aparegueren sopars, processons, danses, albaes, música, a Pep Botifarra, cantaors, dolçainers i molta, molta gent del carrer que ja no estan entre nosaltres. Este documental que pel seu contingut i concepció s’ha convertit en un document extraordinari i crònica de la festa, i que ajudarà en un futur a conèixer les vivències i historia del carrer. És un documental commovedor que va fer les delícies dels assistents, que ens va transportar als primers anys de la festa, als inicis, ple de records amb molta feina feta, i molta il·lusió per part de tot el veïnat!! 

  
El dissabte dia 4, SOPAR AL CARRER, els veïns prepararen la taula per a sopar, convidant a familiars i amics, la taula parada amb els menjars típics d’esta terra nostra. Sopàrem amb bona companyia i entre rialles i brindis, es desplaçàrem al cantó dels Sants per escoltar en directe el magnífic CONCERT DE LA BANDA JOVE D’AIELO. 

  

A la fresca i en un marc simbòlic per al carrer, gaudirem d’una vetllada màgica, el carrer es va omplir de gent i notes musicals, amb disposició d’escoltar als joves musics, que tenien ganeta de demostrar tot el seu potencial musical. Després del concert, la gent motivada va voler gaudir altra vegada del vídeo-documental de la festa, fins a altes hores de la matinada. I a les façanes de les cases, els antics retrats eren admirats per tots els visitants i vianants, que anaven recordant a aquelles persones que visqueren antany en les cases.
El diumenge 5, com és costum, tocava homenatjar  als Sants de la Pedra. Anàrem a per les imatges dels sants Abdón i Senén a l’església i els traslladaren acompanyats al so de dolçaina i tabalet i veïns del carrer, a pas lleuger cap amunt pel carrer del Mig, per a trobar-se amb la gent i devots que esperaven asseguts baix les carpes per escoltar la SANTA MISSA, baix del plafó ceràmic dels Sants. Finalitzada la Missa, una ensordidora traca, va arrancar l’aplaudiment de la totalitat dels assistents, agraint al pirotècnic Rafa Cebrián la seua habilitat. Ràpidament i entre tots, preparàrem a casa d’Alicia Martí Soler l’entrepà, i pararem les taules i cadires per al POPULAR ESMORZAR AL CARRER, aperitiu de cacaus i tramús, olives, papes, i beguda per a tots els veïns que va acudir a l’esmorzar i associacions invitades, i assaborirem també cafè, pastes, i licor d’herberet fabricat casolanament i per l’ocasió  pel veí Salvador “de la Raba”. 


Finalitzàrem l’esmorzar de germanor amb la tradicional fotografia junt als Sants de la Pedra, immortalitzant així una any més i per al record la festivitat. Acabarem definitivament amb L’ACOMPANYAMENT DELS SANTS fins a l’església, a la marxa de belles tocates dels dolçainers.


La Junta agraeix a tota la població i veïnat la col·laboració i participació en la totalitat d’actes organitzats, i vos tornem a convidar a les pròximes festes 2016 en honor als Sants de la Pedra. Enguany tindrem el gran honor i satisfacció d’assistir en el carrer a la presentació del nou constituït GRUP DE DANSES “La Solana” que tornaran a dansar i ballar les danses d’Aielo de Malferit,  estrenant-se en el nostre carrer, balls que eren els grans protagonistes de les festes d’abans. 

Gràcies i a l’entusiasme  d’un grup de persones que no volen deixar pedrer este costum tant nostre, tots els aieloners deguem recolzar i motivar esta gran iniciativa. Vos esperem a tots!! i si voleu, també podeu ballar les danses, cantant la cançó que feia anys es cantava a la població:



A ballar les danses
al carrer Major
eixirà mai Teresa
en el seu mocador.

Mocador de seda
sabatilles de xarol
calces blanques calades
per a fer el farol.

A ballar les danses...

Mocador de seda
i vestit de paper
tot això qui ho paga
el senyor Peroler.

El senyor Peroler
es un home molt gros
que va per les teulades
rosegant un os.


  

Mª Jesús Juan Colomer

Alicia Martí Soler

(Junta festera c/Sants de la Pedra)











No hay comentarios:

Publicar un comentario