Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


viernes, 4 de agosto de 2017

HOMENATGE FESTER: Sebastian Sánchez Mompó (1954 - 2016). (IV MOSTRA FESTERA 1966-2016)

Sebastian Sánchez Mompó (1954 - 2016). Col.lecció Conchin Soriano.

Este escrit és un simple homenatge i reconeixement, mostrant el sentir per la pèrdua d’un fester que ha dedicat tota una vida als Oleyanos, comparsa amb molts arrels i força en la festa d'Aielo de Malferit. 

A les seues files van germinar grans festers de renom: Vicent Mompó “El Pelut”, Batiste Boluda “Querilla” i Rafael Mateu “Pintxo” com exemple.

Sebastian Sánchez ha segut un fester, dels que s’anomenen de naixement, amic dels seus amics, sempre i allà on es trobe actualment, portarà el sentiment de la seua Filà al cor. Així el recordarem!.

El xiquet que ja apuntaba maneres de capità, Sebastian Sánchez Mompó, a l'any 1964. (Col.lecció Conchin Soriano)
Sebastian era cap d’esquadra. Mai oblidarem amb quina destresa sabia guanyar-se al públic, obtenint dels presents un fort aplaudiment per a la seua Filà, la dels mariners. Espasa en mà, que amb mestria feia dansar per l’aire, tenia una agilitat que sols ell sabia obtindre gràcies a un joc de canell, únic i personal, adquirit per tota una vida desfilant en les nostres festes de Moros i Cristians. 




Sempre amb bigot i el seu puret a la boca, al cap portava el barret blanc de mariner, sempre gastant la broma a tothom, sempre amb vitalitat... passava totes les festes amb el vestit oficial dels mariners, blau o blanc, però de mariner!!.


No es perdia cap acció festera, de vegades recuperava forces per a seguir amb el gran nombre d’actes de la festa, fent una curteta becadeta en algun banc de l’Eixample.

Els Oleyanos, són des de fa anys, els encarregats de la imatge del sant Patró Sant Engraci Màrtir. Durant el transcurs de les festes, els mariners, efectuen el trasllat del sant a l’església i posteriorment, de nou, el tornen al Calvari finalitzades les dues dies d’homenatge. 


Els membres de la comparsa són i tenen el gran honor de ser els portadors oficials en la solemne processió del dia 7 d’agost. Sebastian sempre ha participant profundament en la totalitat d’actes en honor al seu patró, que segur el tindrà al seu costat. 

Oleyanos als anys 80. (Col.lecció de Conchin Belda Mateu)
Sebastian es deixos festers que deixen petjada pròpia, part d’una minoria de festers extraordinaris i singulars que conformen una galeria de personatges històrics, únics i reals en la història i progressió de les festes aieloneres. 
El nostre sincer condol als amics i familiars per la pèrdua de l’estimat fester. Sebastian va faltar el dia 15 de juny d'enguany quasi a les portes de les festes.


50 aniversari de la fundació de la Comparsa Oleyanos. (Col.lecció Tere Martinez Palmi)

Adjuntem un tros del vídeo rodat a les festes de l'any 1982, per Vicente Ortiz Mora al carrer Sants de la Pedra, dedicat a la Comparsa Oleyanos, tota una comparsa que ha tingut entre les seus files autèntics festers i en homenatge especial a Sebastian Sánchez Mompó, que podem vorer com ha cap d’esquadra, demostrant la seua peculiar i única destresa amb l’espasa.


Tots coneixíem les seues qualitats com a persona i com a fester, anys de compromís per les festes, el més entregat, el més generós, i sempre de bon humor. Tots el trobarem moltíssim a faltar en les festes de moros i cristians. Des del cel, i junt al seu patró sant Engraci Màrtir, continuaràs sent un GRAN MARINER, de la comparsa Oleyanos. Una abraçada a la seua família i a les seues incomptables amistats.

 Mª Jesús Juan Colomer
Lola Domingo Sanz 
                                                                                                                                                 IV Mostra festera 1966-2016.
HOMENATGE FESTERS

No hay comentarios:

Publicar un comentario