Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


domingo, 12 de agosto de 2018

La cavalcada de Sant Llorenç als anys 1968 i 1972. AF Biblioteca “Degà Ortiz i Sanz”




La festa socialitza i integra a la comunitat, es un acte voluntari de participació, es tot un esdeveniment social. No es pot entendre una festa popular sense participar activament en ella.

 La Biblioteca Municipal recull fotografies antigues per crear  un gran arxiu gràfic aieloner. D’este arxiu anem, any darrere any, mostrant i recordant moments i  vivències immortalitzades en fotografies que al contemplar-les ens traslladen molt enrere, son una mirada al passat.

Enguany presentem un recull de fotografies festives,  dos disfresses i dos anys d’esplendor de la popular cavalcada, prestades a l’arxiu per les germanes Josefa i Amparo Palmi, que participaren en ella, i conserven molts bons records d’aquells anys.



Estes sis fotografies desperten el record càlid i l’esperit del carrer en fer festa sense o pocs recursos econòmics, sols amb la bona voluntat i molta creativitat de part de tots. Segurament aquelles cavalcades del passat serien menys lluïdes que les actuals però molt més popular i participativa.

Abans era un comboi entre les penyes i quadrilles d’amics del poble participar en la cavalcada del carrer. Poc a poc havien anat perdent-se les cavalcades de Sants de la Pedra i de Sant Roc, molt populars en la dècada dels anys 40-50, sols persistia l’organitzada en honor a Sant Llorenç, i calia aprofitar-la, era com una continuació de les festes patronals, així semblava que les festes d’Aielo eren més prolongades i l’estiu més curt.

Un any més, els veïns eixiren al carrer, amb la il·lusió de la joventut i xicalla que vol festa, tots a l’anunciada festivitat i un seguici de gent disfressada pel carrer i barri de l’Era, tota una riada de gent, una comitiva de participants que donava color i alegria a la festa,  agradant al veïnat i espectadors.  

Dos cavalcades son les seleccionades:


 
1.-Cavalcada de 1968. Tres fotografies d’una quadrilla d’amigues i  treballadores de la Vidriera Ayelense, que tingueren l’ocurrència de disfressar-se escenificant dos equips futbolístics rivals, CF Barcelona i CF Real Madrid, vestint-se amb les camisetes corresponents amb els colors dels equips representats. Igualment distingim perfectament vestida a l’arbit Maria Satorres la petita. En tot equip de futbol  no pot faltar l’entrenador Salvador Martínez berlandino.
Equip català: Tere rulla, Inocencia Martin, Carmen Martínez la fornera, Amparo Palmi, Juana Palmi, Fina Vicent blaia i la portera Enriqueta Martínez berlandino.

L’equip blanc: la portera Luci Martínez berlandino, Carme Belda espardenyeria, Lolita cotxera, Fina la  xurrera, Josefa Palmi, Fina la gafarrona i els xiquets Ximo Belda moric, Daniel Bernabeu, Julian Ortiz completaríem l’equip de jugadores del Real Madrid.

Les tres fotos estan preses en distints llocs del carrer, a les Cases Barates, c/ Sant Llorenç i a l’actual plaça Joan Fuster (Sermo), en aquest any encara sense urbanitzar. Davant d’un tambulló de terra i aprofitant els desnivell del terreny, triaren l’emplaçament perfecte per immortalitzar el moment amb la tradicional foto per al record dels dos equips futbolístics enfrontats esportivament.



2).-Cavalcada de 1972. La segona sèrie que presentem, també son tres moments de la cavalcada,  la disfressa escollida esta formada per una parella d’amics que triaren, l’escenificació d’un casament. Per a que fora més humorística l’escena quotidiana intercanviaren els papers.
A la parella de nuvis no es faltava cap detall, la novia amb pamela blanca, era representada per Salvador Gimenez Soler, mongera, el nuvi amb el seu barret i vistosa corbata, interpretat per Josefa Palmi Alemany. Als dos nuvis no els faltava ni  una brotxeta de gesmil a la solapa.
Darrere dels flamants nuvis distingim la banda de cornetes i tambors del poble amenitzant la cavalcada.



Els nuvis en cap moment es troben sols, sempre desfilem  acompanyants per una nombrosa i diversa comitiva, invitats, xiquets, personatges curiosos, alguns espontanis contemplant-los i aplaudint, veïnat del poble que varen desfruitar de la gran varietat de disfresses que desfilarem.

 Poc a poc a la comitiva nupcial anaven acostant-se més gent, com la criada amb el seu carret que passeja el xiquet de l’amo, Vicenta Belda porra, o una guapa xulapa, Maruja Campos, que aconsegueix fotografiar-se amb ells. Tothom era ben rebut si venia preparat per participar en la cavalcada popular i festiva.


Felicitacions a la Junta del carrer per mantenir l’animada i tradicional cavalcada en honor al Sant i per molts anys més que dure.


 Mª Jesús Juan Colomer
BPM "Degà Ortiz i Sanz"
Sant Llorenç 2018

No hay comentarios:

Publicar un comentario