Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


jueves, 31 de agosto de 2023

Hilario Martínez Mira, campió d'Espanya (Crònica visita a Aielo).


Volvió a España como gran triunfador en abril de 1928, siendo agasajado en Barcelona, però en su “terreta” fue recibido a lo grande. Llegó a Sagunto en tren, y después fue en auto a Valencia, siendo agasajado por ciudadanos y autoridades. La plaza Emilio Castelar se llenó hasta los topes para recibirlo. A Aielo de Malferit llegó en auto el 1 de mayo, acompañado de su madre, María Mira, y sus hermanos. Le esperaba el pueblo entero con el alcalde, D. Miguel Colomer. Hilario visitó la Iglesia donde le esperaba el cura D. Cipriano Valero y oró en la capilla del Cristo de la Pobreza. Después, hubo recepción en el Ayuntamiento con un discurso del alcalde; el admirador de Albaida, José Vidal, evocó las proezas del deportista entre aplausos.

Finalmente hubo en paseo triunfal por las calles, con los balcones adornados. Hilario, acompañado de las autoridades, vecinos y familiares, visitó su casa natalicia en la calle San Lorenzo 57, y después fue a la calle de la Virgen de las Tres Avemarías 14, donde vivía su abuela, Atanasia López Estrada, a la que besó arrodillado, y allí se quedó para descansar. Hilario Martínez, falleció en Barcelona el 3-8-1983. https://fboxcv.files.wordpress.com/2020/03/hilario-martc3adnez.pdf

El día 3 de mayo llegó a Ayelo de Malferit, pueblo natal que le tributó un entusiasta recibimiento. Le esperaban las autoridades, enorme gentío y bandas de música. Después se celebraron festejos en honor; entre los cuales figuró la clásica "corda", con disparos de centenares de cohetes. Por la noche se le obsequió con un banquete en el Ayuntamiento. Asistieron numerosos comensales, entre los cuales figuraban Comisiones de otros pueblos próximos. http://boxeo1930s.blogspot.com/2011/02/boxeo-1930s-buscar-con-google.html

Ens nomena la família, que era un gran devot del Santíssim Crist de la Pobresa, vènia molts anys a la processó. Se sentia i estava molt orgullós del seu poble, i sempre deia que era d’Aielo i encara que a Barcelona li proposaren ser d’allí, ell mai va acceptar a renunciar del seu origen aieloner.

El dia que va vindre a Aielo com a campió, li feren una gran festa, rebent-lo a l’Eixample. Al bar “Bigot” faria una demostració de boxa, per aquest motiu durant alguns anys aquest bar va ser conegut com el “bar d’Hilario”, perquè a més a més allí a la paret es podien veure penjats els seus guants de boxa que va donar com a record de la seua visita.

També organitzaren una partida de pilota valenciana al carrer sant Llorenç davant de la casa on va nàixer, i la jove Maria Martínez Alemany "La Parpalloca" o “Maria Gerardo”, va ser l’encarregada de regalar-li en nom de tothom un preciós ram de flors.

Tenim constància que pels anys 1966?, va vindre a Aielo, la premsa escrita i la televisió per a enregistrar-lo al seu poble. Hilario comentaria que venia per acomiadar-se de la família, ja que solia passar els estius ací, ell a casa de “perolero”, i les seues germanes, Mª Adela a casa de “parra” i Salvadora a casa de “Pepiqueta el guapo”. Va Morir a Barcelona el 3 d’agost de 1983, als 78 anys, acudiren al seu enterrament molts boxadors famosos i un gran número d’aieloners. 

Just enguany s’han complit 40 anys de la seua defunció.

miércoles, 30 de agosto de 2023

Ivana i Hilario, 95 anys després.



Han tingut que passar 95 anys per a que Aielo de Malferit torne a rebre amb molt d’orgull a una esportista campiona d’Aielo IVANA ANDRÉS SANZ. A l’any 1928, Aielo va rebre al boxejador i campió  HILARIO MARTÍNEZ MIRA (Aielo de Malferit 1906- Barcelona 1983). 

Acontinuació, un menut extracte de la seua biografia si voleu saber la seua interesant carrera esportiva entre America i Espanya clicleu a l’enllaç del blog Historia d’Aielo  https://historiadeaielo.blogspot.com/2010/04/hilario-martinez-un-campeon-de-leyenda.html

“Campeón de España de peso ligero en 1923 al 1927 y Campeón de España de peso welter en 1934. Boxeador que combatió en 124 ocasiones, entre 1922 y 1938, con 66 victorias (21 por K.O.), 45 derrotas, 10 nulos, y 1 combate sin decisión (desconocemos el resultado de 2 combates).En agosto de 1926 se traslada a New York, donde disputa 19 combates, debutando en el Madison Square Garden (Hilario fue el primer púgil español que boxeó en el Madison Square Garden de Nueva York (EE.UU.), fue el 30-9-1926. Asimismo combatió en otras muchas ciudades de las dos Américas. 

Cada visita a su pueblo natal se convertía, lógicamente, en todo un acontecimiento. En 1928 regresa a España, contratado por el empresario catalán Santiago Miñerola, para combatir contra otro excampeón mundial Joe Duendee. El combate se celebra en la Plaza de Toros La Monumental de Barcelona y la expectación es enorme, la gente se queda en la calle sin poder entrar al estar todo el aforo vendido y los periódicos le dedican grandes titulares. Hilario perdería por abandono en ocho asaltos, pero la gente le admira como al gran ídolo que es. 

El director de cine Reinhardth Blother, rueda en Barcelona una comedia sentimental aprovechando el tirón popular de Hilario. Unos días después visita a la familia en su pueblo natal y en Valencia es recibido con una banda de música que interpreta pasodobles en honor del campeón en la Plaza de Castelar. La gente se agolpa para ver en vivo al ídolo de la afición española. En esos momentos es el deportista español más conocido internacionalmente.

Seguiría combatiendo en Barcelona durante la Guerra Civil para recaudar fondos para el frente y para los hospitales de sangre y en 1940 disputa su último combate profesional ante Miguel Tarré. Perdería por puntos pero esta derrota ya no puede empañar la carrera deportiva de uno de los mejores boxeadores españoles del siglo pasado.

Fue entrevistado para la película “Juguetes rotos” (1966), en la que Manuel Summers mostraba a personas que alcanzaron fama en su día, pero que ya nadie recordava”.

Hilario Martínez, un campeón de leyenda... A Aielo tenim un carrer dedicat a ell. http://boxeo1930s.blogspot.com/2011/02/boxeo-1930s-buscar-con-google.html

 

martes, 29 de agosto de 2023

Ivana Andrés Sanz, campiona del món rebuda al seu poble Aielo del Malferit.


Ahir dia 28 d’agost, Aielo de Malferit ha rebut a la seua campiona del món IVANA ANDRÉS SANZ, dignament i amb tota la senzillesa, amb entusiasme i molta admiració. Els carrers abarrotats de gent, xiquets i xiquetes amb camisetes amb el nom d'Ivana.



 

A l’eixida des de la seua casa al carrer Major, l’esperava el grup de dolçainers d’Aielo i una traca. Ella, com a guanyadora de la Copa del Món de futbol femení amb la selecció espanyola, al centre i acompanyada i escoltada per familiars i amics. Per tots els carrers on havia de passar, les voreres plenes d’un veïnat entusiasta i aplaudint-li, fins a arribar al palau dels Malferit (actual ajuntament), on l’històric edifici, engalanats els seus balcons com un dia de festa gran, l’esperava, i amb una pancarta gegant on es podia llegir “campiona del món”.



 

Se sentiren exclamacions entre la multitud pel sorprenent impacte visual, fortes ovacions per la gran jugadora, bons desitjos i aplaudiment per a ella i la seua família, la premsa immortalitzant l’instant històric esportiu, fotografies i retrats de cada moment, parlaments de l’alcalde, Juan Rafael Espí, que públicament va informar que el poliesportiu aieloner portarà el seu nom, i serà nomenada filla Predilecta d’Aielo, Iva va respondre agraint el poble el seu afecte. Després, un castell de focs d’artifici disparat des de la terrassa del mateix Palau. I finalment, llargues cues per a fotografiar-se amb ella i poder felicitar-la personalment.

 




I la plaça, repleta de gent que no volia perdre detall. Ja no cabia ningú més!... ha estat una vesprada per a recordar dins de la història esportiva del nostre poble, que no s’esborrarà de la memòria col·lectiva d’Aielo... Des del blog Història Aielo de Malferit et donem enhorabona i els millors desitjos per a tu, IVANA, i per a la teua família.