Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


sábado, 30 de septiembre de 2017

A destacar de l'arxiu fotogràfic de la Biblioteca Pública Municipal

El carrer Major a l'any 1931 i actualment

El FONS LOCAL DE LA BIBLIOTECA ha estat des de sempre el cor més particular de la col·lecció de la biblioteca, és una peculiaritat que l’individualitza i diferència. Fa anys que portem endavant este programa de difusió, estudi i recerca de la memòria i la cultura d’Aielo, col·leccionant i organitzant documentació del poble.

Destaquem enguany dos donacions, dos imatges històriques per a viatjar en el temps passat. Curiosament les dos fotografies tenen a vore en un personatge aieloner, Vicent Barber Calabuig, alcalde d’Aielo de Malferit, dels anys 30.

1.-FOTOGRAFIA HISTORICA. Jaime Peralta Aparicio va aportar una interessant fotografia en la que es podia veure a joves i homes corregent davant d’una vaqueta pel carrer Major. La fotografia estava presa des de la casa de Isabel Juan Sanchis,  coneguda com Jesinta (c/ Major, 60).

Bous pel carrer Major,1931. (Col. Jaime Peralta Aparicio)
Quan em vaig posar a estudiar-la, consultant documentació de l’època, vaig obtindre suficient informació per datar-la i conèixer en quina finalitat i el per què feren aquella solta de vaquetes per un emplaçament, que en aquells anys no era l’habitual. Cal especificar que la festa popular es feia a la plaça Palau i durant les festes patronals. Tots els detalls apuntaven a que la fotografia era dels anys 30, el color i textura del paper i la vestimenta masculina, i encara que aparentment les coses estan iguals, hi ha multitud d’elements diferents.

Al cap de l’ajuntament, en la dècada dels anys 30, estava l’alcalde Vicent Barber Calabuig, i els regidors Rafael Egea Tormo, Joaquin Belda Nadal, Jose Ramon Bernabeu Bataller, Francisco Bellot Belda, Bautista Egea Belda, Rafael Martínez Mira, Francisco Silvestre Aparici, José Ortiz Pinter, Bautista Mompó Rivera. Consultant les actes de ple de l’ajuntament d’aquella dècada, vaig trobar a l’acta de 10 desembre 1931:

“...Que por decreto del Presidente del Gobierno... se declara fiesta nacional el día de mañana (11 diciembre) para solemnizar la elección del primer Presidente  de la República Española y es conveniente de que por parte del municipio se organicen festejos cívicos a tal fin. El señor Bernabeu se adhiere a la propuesta de la Presidencia indicando los actos que a su juicio le parecen adecuados para la commemoración de tan fausto acontecimiento en los que puedan tomar parte todo el vecindario y participar al mismo tiempo de la expresión popular  ...”

I a l’acta 15 desembre 1931 parlava de les despeses d’aquelles festes populars:

“...a Federico Calabuig y otros la cantidad de docientas treinta y una pesetas por los gastos ocasionados con motivo de las fiestas Populares organizadas por el Ayuntamiento con motivo del nombramiento y toma de posesión del Exmo. Sr Presidente de la República Española...”

La corporació d’aquells anys parlava d’allò que mostrava la fotografia, una festa popular (solta de vaquetes) per celebrar l’elecció del primer President de la República.

I un segon motiu que corroboraria la meu suposició, era com he dit abans, alcalde Vicente Barber, vivia al c/ Major, núm. 70, enfront d’ell, vivia un altre regidor, José Ortiz, al núm. 65. I com tots sabem, els actes destacats del poble s’acostumen a fer-se al carrer Major.

Després de tota esta explicació, crec poder datar la fotografia i el motiu, divendres 11 de desembre de 1931, festes cíviques per solemnitzar l’elecció del primer President de la República Espanyola. Queda pendent conèixer l’autor d’esta fotografia que amb la seua càmera i al balcó de casa d’Isabel Sanchis va immortalitzar un instant de la història recent d’Aielo. No seria l’única fotografia presa en aquell festiu dia, segur que en algun calaix ben guardat hi hauran molts més retrats esperant ser trobats per alguna persona que valore la seua importància històrica.
Vicente Barber Calabuig (1885-1934), (Col. Dafni Valor Visvikis)
2). RETRAT HISTÒRIC. Dafni Valor Visvikis, va aportar, per a l’arxiu fotogràfic, una fotografia de
grans dimensions del seu iaio Vicente Barber, de la dècada dels anys 20. Segons records familiars, la fotografia esta feta a França. Els Barber, per aquells anys, posseïen negocis i acostumaven viure temporades a Paris.

Estem davant d’un personatge fonamental de primeries del segle XX, del que desconeixíem el semblant fins ara. Vicent va nàixer a Aielo en 1885, fill de Miguel Barber i Mª Teresa Calabuig, de la família dels Maons. L'any 1930 és elegit alcalde, home emprenedor, solia anar a Barcelona per negocis, allí funcionava o es parlava de l’eixample que estava modernitzant Barcelona i ell va traslladar aquesta idea de modernitat a Aielo, portant endavant un projecte de l'anterior corporació que havia planificat un gran jardí, un EIXAMPLE que hui gaudim i una planificació del poble que a hores d’ara encara seguim.Durant el seu mandat començarien les obres de la nova carretera Moixent-Aielo. A l’any 1931, després de molt esforç i dedicació, inauguraria el seu projecte més emblemàtic: les Escoles Nacionals. El mateix any plantaria les noueres de l’Eixample fins a la Venta, arbres fruitals encara recordats per la seua ombra, i els fruits eren donats a les mongetes de la Beneficència. La seua dedicació al poble es veu reflectida a la documentació de l’època.
La cronista Mª Angeles Belda el va rememorar en una conferència de 1980, En ello el Sr. Barber puso tanto calor que yo le recuerdo encaramado en una escalera dirigiendo la parte central del edificio como un obrero más” i continua “las generaciones presentes de ayelenses deben a estos dos hombres el cálido agradecimiento que se merecen (Bautista Aparici i Vicente Barber)”.
 
Vicente Barber Calabuig (1885-1934), (Col. Dafni Valor Visvikis)  
 
A l’acta de 18 de juliol de 1933, Vicent dimiteix com alcalde degut al seu delicat estat de salut, moriria poc després a 1934, jove amb tant sols 49 anys. Deixant viuda a Maria Cruz Barber i orfes a sis fills Maria, José, Francisco, Teresa, Miguel i Vicente. Va ser alcalde sols tres anys 1930-1933, però d’una dedicació total. Gràcies als testimonis arreplegats als majors, que recorden com l’alcalde compromès en la construcció del grup escolar “volia unes escoles grans i dignes per a tots els xiquets....”, hem pogut recordar un poc de la biografia d’un representatiu fill d’Aielo.

Lola Penades, formatgera, de 95 anys i veïna del carrer Sants de la Pedra, ens contava que de xicoteta anava a mirar com treballaven els obrers, escodrinyant els ossos que eixien del cementeri morisc trobat fent els fonaments de les escoles, i recorda aquell alcalde que solia dir-li: la rogeta esta que fa per ací...”. El recorda com un home alt, grosset, sempre posat de “traje”, com vestien els propietaris de l’època, i amb “sombrero”, “sempre anava per allí, organitzant i controlant la feina per a que es fera correctament...”, comentava que també va ser ell qui va planificar l’Eixample que eren tot bancals, tenia moltes mires” i “era tot un senyor...” apunta recordant-lo. 

Elvira Juan Llovet, coneixedora de la història de la frase que precedits la part central de les Escoles, ens la narra: Anava Vicente preocupat en que posar en aquella cèntrica façana quan José LLovet, propietari del xalet “Villa Elvira”, que treballava a la botelleria com a representant i també havia segut corrector del periòdic Las Províncias, li va mostrar la frase que podia quedar perfecta per al frontis, a l’alcalde Vicent li va encantar la proposta i enseguida es va posar a la feina”.

3).-HOMENATGE JOSEFA COLOMER.
El 7 d’abril de 2017, l’ajuntament d’Aielo de Malferit va rendir homenatge Josefa Colomer Sanchis (1921-2016). Dona compromesa amb el seu poble, amb la seua gent i les seues tradicions, serà recordada principalment per ser la primera bibliotecària i dur endavant les dues biblioteques del poble, la Municipal i la del Patronat.

Exposició: "Josefa Colomer Sanchis i la generàcio de 1912". Recreació de la taula de bibliotecària Pepica Colomer.
Més de 350 persones assistiren a l’acte realitzat a l’auditori municipal, demostrant la gran estima que se li tenia. L’acte-homenatge va ser presentat per Reme Egea, explicant i posant de manifest com s'havia guanyat a pols el reconeixement popular i destacant les qualitats personals i mèrits en benefici del poble d’Aielo. A continuació estava invitada a col·laborar Fina Ortiz, amiga i xiqueta de la mateixa generació que Pepica, però per motius de salut i l’edat avançada, no va poder assistir-hi, seria representada pel seu fill Agustín Ferrer Ortiz.

Seguidament es passaria el vídeo “Josefa Colomer i la generació de 1921”, amb  imatges del  poble de l’any 1928, fotografies dels xiquets que formen esta generació i fotografies antigues del poble. A continuació seria el torn per a la família de Pepica, l’encarregat de dir unes paraules va ser el seu nebot, Fernando Egea. Tot seguit, un segon vídeo mostrava diverses persones relacionades amb Pepica, i van anar desgranant detalls de la seua vida i treball, remarcant que era una persona sempre disponible i preocupada per la gent del poble.

Per a tancar l’acte, la regidora de cultura, Adela Penalba, destacaria l'excel·lent feina feta com a bibliotecària i catequista, dedicada a l’educació, voluntària... i agraint a totes les persones que havien contribuït a fer possible l’acte d’homenatge. Tots els presents a la taula destacaren que va ser una dona excepcional, que ha sabut adaptar-se a les circumstàncies i als temps que ha anat vivint, i del que van destacar “la seua humanitat”. L’acte  acabaria traslladant-se a la Biblioteca Pública per inaugurar l’exposició “Josefa Colomer i la generació de 1921”.
 

També es de destacar la interesant mostra fotogràfica efectuada amb la tècnica de REFOTOGRAFIA, 10 fotografies realitzades per Rafa Ortiz. La refotografia consisteix en fer de nou una fotografia antiga buscant el mateix indret on va ser feta, la mateixa orientació. La tècnica ens permet descobrir-nos els canvis urbanístics del nostre entorn o l'evolució de la nostra societat.

Mª Jesús Juan Colomer
Bibliotecària
Publicat Programa de festes 2017

viernes, 29 de septiembre de 2017

EXPRESSIONS, FRASES I PARAULES D’AIELO DE MALFERIT





En esta nova etiqueta volem arreplegar les paraules i frases fetes, dites i mencionades a Aielo de Malferit que estan en perill de desaparèixer per diferents motius: ús agrícola, desconeixement, globalització, menjars en desús i molts altres motius…
Cada mes intentaren anar incorporant noves paraules i expressions per ordre alfabètic, fins completar una base de dades pròpia del nostre poble.
També alguns dels nostre col·laboradors habituals intentaran comentar i explicar alguna de les nostres paraules més curioses.
Demanem a tothom la vostra col·laboració en este nou projecte de recopilació i conservació de totes estes expressions tant habituals a la nostra vida quotidiana.... cal que les coneguem i no perdre-les del nostre vocabulari diari!.
(Dites i diretes recollides per Mª Jesús Juan Colomer)

A

A bacs
A banda
A bon sant t'encomanes
A bona hora!
A burro barra