Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


jueves, 8 de junio de 2023

Retrat de la Primera Comunió de Maria Josefa Beneito Juan, l'any 1903. Per Mª Jesús Juan

 



La xiqueta Mª Josefa, nascuda l'any 1892, era filla de l’adinerat propietari i llaurador, Alejandro Beneito Monzó (1867-1917) i Mª Josefa Juan Calabuig (1868-1913). El domicili familiar, una casa gran, estava situada al c/ Virgen de los Desamparados, 18 (actual carrer Major).

Al complir els 10 anys, Josefa va prendre la Primera Comunió, al costat dels xiquets i xiquetes d’Aielo de la seua quinta. Portava un vestit de color blanc, per mitat cama, coberta amb un vel de tul, a la moda de l’època. I tots els complements, bosseta i ventall, cadena i medalla, i a la mà el rosari i llibret devocionari comprat pels pares o regalat per algun familiar, donat que era de classe benestant. Els pares la portaren a casa del retratista, Batiste Morant de Carcaixent on el pare tenia negocis i van viurre uns anys. Arreglada amb tots els complements típics d’aquest esdeveniment religiós i social, posaria davant de la càmera. Un retrat de record d’aquest dia, que distribuirien entre els familiars i amistats i guardarien recordant aquell dia tan solemne.

Anys després, l'any 1914, Josefa amb 22 anys es casaria amb Vicente Sanz Vidal, vidu, i amb uns anys de diferència entre ells. Huit anys d’unió matrimonial que tindria un final inesperat i trist. Josefa moriria, als 30 anys, a causa d'un bacteri, transmés per un animal. Deixaria dues filles Josefa i Vicenta, i vidu per segona vegada al seu marit.

Enguany es compleixen 120 anys d’aquest peculiar recordatori de la Primera Comunió de Josefa. I amb ella, rememorem a la totalitat de xiquets i xiquetes que combregaren per primera vegada aquell any. I al mateix temps felicitem a totes les famílies que enguany, els fills i les filles, s’han preparat per a prendre la seu Primera Comunió.

(Fons familiar Primitiva Barber. 
Arxiu Fotogràfic BPM Degà Ortiz i Sanz).

No hay comentarios:

Publicar un comentario