Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


lunes, 26 de junio de 2023

Flors del nostre entorn: La corretjola (o corriola).

Corretjola del terme d'Aielo

És una herba perenne enfiladissa, típica, bonica i freqüent als camps de cultiu, hortes, marges i vores de camins i terrenys erms. Floreix durant els mesos d'abril-octubre. Les flors arriben a ser molt nombroses, i poden convertir-se en una estora de flors blanques o roses, fan de 2-3 cm de diàmetre, i tenen forma d'embut, com una campaneta.







A l’hivern moren, però l’arrel quedarà viva i esperarà que el bon temps puga fer-les tornar a créixer, majestuoses embotint de color tots els racons del terme, repten per terra i és modelaran abraçades amb altres plantes veïnes.

 

Els llauradors sempre han lluitat contra ella, perquè encara que és molt bonica, també és veritat que impedeix que la llum arribe a terra i ofega les plantes que li serveixen de suport per a créixer, i això està renyit amb el treball del llaurador que vol veure com creix la llavor que ha sembrat i collir els seus fruits.

 

 

 

A pesar de tot, la corretjola és una planta adorable i colorista, no punxa i té una flor bonica que engalana els camins, i bancals cultivats o erms del nostre terme durant tot l’estiu. Disfrutar de la seua bellesa, i observar com a poqueta nit es tanca, i a la fresca de la matinada s’obri amb tota majestuositat i finesa.

 

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario