Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


martes, 18 de mayo de 2021

LA GENERACIÓ DE 1921... 38).-Rafael Vicent Sanchis (18/05/1921 – 19/05/2001).


Naix al carrer Sant Antoni, 29

Pares:  Rafael Vicent Vicedo (1886) i Mª Teresa Sanchis Garcia (1889)

Iaios paterns: Vicente Vicent Albert i Magdalena Vicedo Ortiz

Iaios materns:  Bautista Sanchis Bataller i Dolores Garcia Lahoz (Enguera)

El pare, Rafael d’Albert, era jornaler, i la mare era coneguda com Teresa l’anguerina.

Vivien al carrer vell (sant Antoni), on van nàixer les cinc criatures que va tindre el matrimoni: Teresa, Rafaela, Rafael, Antonio i una xiqueta de nom Maria que va morir xicoteta.

L'any 1936, moriria el pare, Rafael, a conseqüència d’un accident que va patir amb un carro. La dona, Teresa, quedava viuda amb els 4 fills. Les filles Teresa i Rafaela ja estaven treballant i col·locades en amo a Xàtiva.

Rafael tenia matxo i terres pròpies, també era guarda del camp, ofici que va exercir fins a la jubilació. La gent de més edat, encara el recorda,  perquè, anecdòticament, el guarda Rafael vigilava els camps i controlava les malifetes dels xiquets i xiquetes, que com un joc, a la temporada de recollir la collita dels albercocs, anaven als bancals a furtar els verds i primerencs. Quan la “xiquelleria” el veien i eren descoberts, deien tots un poc esbalaïts i amb forta veu “que ve el guardaaaa!”, i tothom a córrer i fugir sense parar. Si el guarda els pillava, contava als pares allò que estaven fent els xiquets després de l’escola, i és podia caure un bon bonegó. 

Una altra de les moltes tasques que feia Rafael era pujar dalt de l’estret d’Aielo, on hi havia una “casupeta” coneguda com la caseta del guarda. Allí anava Rafael quan hi havia formada una bona tronada, i tirava coets per espantar i desfer la tempesta i que no causara danys als camps del terme d'Aielo.

 

Rafael casaria amb Maria Martí, la bata, i tingueren de filla a Maribel. Moriria l'any 2001 amb 80 anys. Hui compliria 100 anys!

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario