Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


miércoles, 26 de mayo de 2021

LA GENERACIÓ DE 1921... 40.- Joaquin Insa Vicent (26/05/1921 – 1975).


Naix al carrer sant Antoni, 63

Pares:  Enrique Joaquin Insa Penalba (1885) i Dolores Vicent Aparici (1887).

Avis paterns: Joaquin Insa Sanz i Nieves Penalba Calabuig

Avis materns:  Rafael Vicent Requena i Magdalena Aparici Belda

El pare, Enrique Joaquim, era ja obrer. Els Insa són un llinatge d’obrers originaris d’Ontinyent i s’establiren a Aielo segurament per a la construcció de l’església en la dècada de 1700. La mare Dolores, coneguda com a Rassones, era neboda de ti Batiste Aparici.

Enrique era un obrer molt valorat al poble. Ell construiria la seua pròpia casa al carrer sant Antoni, en aquells anys un bancal de magraners, i edificaria un habitatge típic del poble de dues plantes, amb una cisterna per a recollir l’aigua de la pluja, ja que abans no hi havia aigua correnta a les cases, i també un pati on tenia les gallines i conills, i al fons de la casa una quadra per al matxo.

Allí naixeren els quatre fills del matrimoni: Enrique, Joaquin, Mª Dolores i Francisca.

Com anècdota cal dir que dos dels germans, Enrique i Mª Dolores, es casaren el mateix dia. A aquesta casa familiar encara viuen els descendents d’Enrique.

Joaquim era conegut al poble com Juan L, però a la família els coneixen amb el malnom de Moreno.

Joaquim va morir amb 54 anys després d’una llarga malaltia del cap, que va sofrir durant més 15 anys. Durant tota la malaltia va estar atés per la cunyada Dolores Juan. Dolores tots els dies anava a llavar la roba del malalt al llavador, treballant de valent per cuidar la greu malaltia que patia Juan L.

Juan L. solia anar al cine del Patronat per a distraure's, li agradava arreplegar i guardar la publicitat de les pel·lícules que després repassava amb interés, sempre assegut a la vora del foc.

Hui compliria 100 anys!

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario